Снимка: БГНЕС

За Ким Джи Янг пристигането в Южна Корея на 31-годишна възраст, заедно с майка си и тримата й братовчеди, след мъчителното бягство от Севера "било като мечта". Но радостта й от новия живот в процъфтяващия Юг скоро отстъпил пред труден период на приспособяване.

Всеки ден носил нови предизвикателства, а семейството не познавало никого. "Имаше много културни разлики... трябваше да започнем отначало", казва тя пред BBC.

Ким е един от хилядите дезертьори, които са успели да избягат от живота в Северна Корея. Но за тези, които са успели, преселването им на Юг е само началото. Мнозина трябва да научат основите на живота в едно високотехнологично, демократично общество - от използването на банкова карта до разбирането как работи правителството.

Какво се случва, когато дезертьорите пристигнат в Южна Корея?

Първоначално дезертьорите преминават през период на разследване и разпит от страна на разузнавателната служба.

"След това прекарват три месеца в институция наречена Hanawon - учебно заведение за презаселване, управлявано от южнокорейското правителство", казва Сокил Парк, директор за Южна Корея на Liberty in North Korea.

"Това е тримесечно училище, в което те учат на различни неща за южнокорейското общество: как да използваш банкомат или модерната транспортна инфраструктура на Южна Корея, или как да си намерят работа. Те научават различни неща за южнокорейското гражданство, демокрацията и различията."

Има и читалища, които предоставят ресурси за бежанците. Те помагат на дезертьорите да настроят новите си мобилни телефони, да си открият банкова сметка, както и да се запознаят с местната общност.

След Hanawon на дезертьорите се дава обществен дом под наем. Ким получава и кутия с храна - рамен, ориз, олио и подправки, с които да издържи през първите няколко дни. Съветник или друг дезертьор, който вече се е установил в страната, помага за почистването на къщата и предоставя допълнителна подкрепа.

"След това трябва да започнем да живеем собствения си живот", казва Ким Джи Янг.

Кой се грижи за тях?

Към севернокорейците, които се установяват в Южна Корея, се назначава полицай, който да ги държи под око. "Те се държат като местен, приятелски настроен съсед, който от време на време проверява“, казва Парк. "Понякога стават приятели. Обикновено офицерите са по-възрастни, като бащина фигура. Ролята им е да ви наглеждат - почти като социална служба."

Служителите понякога работят в тандем с асоциации или църкви.

Що се отнася до подкрепата за психичното здраве, Парк казва, че има някои услуги за подпомагане, но това е област, която изисква подобрение. Въпросът е поставен под светлините на прожекторите през 2019 г., когато дезертьорът Хан Сунг Ок и синът й бяха намерени мъртви в апартамент в Сеул. Смята се, че са умрели от глад.

Много дезертьори са претърпели екстремна травма, но е малко вероятно да потърсят помощ или изобщо да знаят къде да я намерят. Според проучване сред севернокорейските бежанци в Южна Корея, около 15% признават, че мислят за самоубийство - 10% повече от средното за Южна Корея.

"Психичното здраве изисква социална промяна и осъзнаване, така че хората да могат да идентифицират тези неща и да търсят помощ и да мислят, че е добре да потърсят помощ", казва Парк.

Фьодор Тертицки, анализатор от Северна Корея, казва, че животът в Южна Корея може да бъде изолиращ за дезертьорите, и то не само защото са влезли в съвсем друго общество. Мнозина ги възприемат като "външни хора".

"Не можете да се приберете вкъщи, защото ви смятат за предател и сте откъснати от семейството, приятелите и общността", казва Тертицки. "Това е травмиращо преживяване, особено ако сте били принудени да избягате."

Каква работа могат да си намерят?

Пристигането на юг и намирането на работа може да бъде трудно.

"Образованието в Северна и Южна Корея е тотално различно и има малко работни места, които севернокорейците могат заемат в Южна Корея," казва Ким. "Трудно е, защото дезертьорите никога не са чували за работа на непълен работен ден и никога досега не са си намирали работа сами. Често ги пренебрегват по време на интервютата."

Младите жени обикновено сервират храна в ресторантите и с напредването на възрастта преминават към работа като кухненски асистенти. Мъжете обикновено опаковат онлайн поръчки или намират място в строителната индустрия.

Дезертьорите от Северна Корея са стимулирани да работят и да се придържат към работата си, за да придобиват умения. Южнокорейският бизнес също е стимулиран да наема дезертьори. За тези, които искат да продължат образованието си, има субсидии. Те не трябва да плащат за университетски степени, а тези под 35 години също могат да отидат в аспирантура безплатно. Предлагат се и различни стипендии.

Дезертьорите също получават средства, които могат да похарчат за неща като курсове за използване на компютър.

Ким Сон Мин, дезертьор, напуснал Северна Корея през 1996 г., оценява възможностите за образование, които са били на разположение. Първо работи като чистач, но продължава да учи за диплома по творческо писане. Това отворя много врати и в крайна сметка намира работа в обществената телевизия KBS, където станава сценарист на драми.

През 2004 г. той се присъединява към радиото "Северна Корея", станция, управлявана предимно от дезертьори, която излъчва в Северна Корея и разпространява критики към правителството и ръководството.

Как се справят децата?

Те посещават местни южнокорейски училища или училища, които полагат специални грижи за севернокорейските деца.

В последните училища учениците "са заобиколени от деца с подобна съдба", казва Тертицки. "Това не е най-доброто място, защото получавате ограничено образование и не сте изложени на южнокорейското общество. В друг смисъл, ако отидете в южнокорейско училище, децата могат да бъдат жестоки. Те могат да ви гледат отвисоко и не е лесно да ги настигнете. Това не е най-приятното място."

Като цяло, казва Ким, севернокорейските ученици в средните училища, гимназиите и колежите изостават в обучението си в сравнение с връстниците си от Южна Корея и понякога отпадат поради предизвикателствата, пред които са изправени

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase