Снимка: YouTube

Принцеса Латифа - дъщерята на лидера на Дубай, се опита да избяга от страната през 2018 г., но бе заловена. Малко след това тя изпараща тайно видео съобщения до приятелите си, обвинявайки баща й, че я държи като "заложник" във вила. Принцесата заявява, че се страхува за живота си. За първи път видеото е споделено с външния свят едва сега.

В кадри, споделени с BBC, принцеса Латифа Ал Мактум казва, че командосите са я упоявали, докато е бягала с лодка. След това я пратили в ареста. Малко след последното видео, заснето в банята на вилата, тайните съобщения спират, приятелите й настояват ООН да се намеси.

Дубай и ОАЕ вече обявиха, че тя е в безопасност, а семейството й се грижи за нея.

Бившият пратеник на ООН за правата на човека Мери Робинсън, която бе описала Латифа като "обезпокоена млада жена", след като се срещна с нея през 2018 г., сега казва, че е била "ужасно измамена" от семейството на принцесата.

Бившият върховен комисар на ООН за правата на човека и президент на Ирландия се присъедини към призивите за международни действия за установяване на настоящото състояние и местонахождението на Латифа.

"Продължавам да се притеснявам много за Латифа. Нещата продължават напред. И затова мисля, че трябва да се разследва", каза тя.

Бащата на Латифа, шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, е един от най-богатите държавни глави в света, владетел на Дубай и вицепрезидент на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Видеоклиповете, които Латифа изпраща, са записани в продължение на няколко месеца на телефон. Те са изпращани до около година след залавянето и завръщането й в Дубай. Записва ги в баня, тъй като там е единствената врата, която може да заключи.

В съобщенията тя подробно описва как отвръща на удара на войниците, които се опитват да я свалят от лодкатата, "ритайки и биейки се". Латифа ухапва ръката на един емиратски командос, а той започва да крещи. След като все пак успели да я заловят, тя загубила съзнание, докато я пренасят на частен самолет. Събужда се докато каца в Дубай Латифа е държана сама без достъп до медицинска или правна помощ във вила с затворени прозорци и врати, охранявана от полицията.

Разказът на Латифа за нейното залавяне и задържане бе разкрит пред BBС от нейната близка приятелка Тийна Яухиайнен, братовчедът й по майчина линия Маркус Есабри и боецът Дейвид Хей, които стоят зад кампанията "Свободна Латифа".

Те казват, че са взели трудното решение да пуснат видеата сега, загрижени за безопасността на Латифа.

Именно те успяха да установят контакт с Латифа, докато тя беше държана в дубайската "вила", която според нея има затворени прозорци и полицейска охрана. Именно това предизвика огромна международна загриженост и призиви за нейното освобождаване. ОАЕ бяха подложени на силен натиск да обяснят какво се случва с принцесата и затова бе уговорена среща с Робинсън.

Тя отлетя за Дубай през декември 2018 г. по молба на приятелката си, принцеса Хая, за обяд, на който присъстваше и Латифа. Преди срещата на Робинсън и принцеса Хая били разкрити подробности за биполярното разстройство на Латифа - състояние, което тя няма. Но тогава Робинсън не осъзнава това. Тя така и не пита Латифа за нейното положение, защото не е иска да "увеличи травмата" на "състоянието" на принцесата.

Девет дни след обяда външното министерство на ОАЕ публикува снимки на Робинсън с Латифа, които трябва да служат като доказателство, че принцесата е в безопасност и е здрава.

Робинсън обаче казва: "Бях измамена, защото снимките станаха публични. Това беше пълна изненада... Бях абсолютно зашеметена."

През 2019 г. напрежението в управляващото семейство на Дубай нарасна, след като една от съпругите на шейха, принцеса Хая, избяга във Великобритания с две от децата си и подаде молба за заповед за защита и обвинение в ненасилие срещу шейха.

Миналата година Върховният съд издаде поредица от решения за установяване на факти, в които се казва, че шейх Мохамед е нареждал и дирижирал насилственото завръщане на Латифа през 2002 и 2018 г., както и незаконното отвличане от Великобритания през 2000 г. на по-голямата й сестра принцеса Шамса, която също се бе опитала да избяга.

Съдът установи, че шейх Мохамед "продължава да поддържа режим, при който и двете млади жени са лишени от свобода".

Приятелите на Латифа се надяваха, че съдебното дело през март миналата година, което отсъди шейх Мохамед, наричайки го "нечестен" и в полза на принцеса Хая, може да помогне.

Относно решението да се пуснат съобщенията сега, Яухиайнен казва, че "много време е минало", откакто контактът е загубен. Тя казва, че е помислила добре преди да пусне видео съобщенията, но добавя: "Чувствам, че тя би искала да се борим за нея, а не да се отказваме."

Правителствата на Дубай и ОАЕ не успяха да отговорят на искания за коментар от BBC за текущото състояние на Латифа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase