Снимка: БГНЕС

Швеция отново се очертава като първа линия в напрежението между Европейския съюз (ЕС) и Китай. По-точно - предградието на Стокхолм Киста, където някои от водещите играчи в най-новото противопоставяне в новата Студена война попадат взаимно в полезрението си.

Борбата на Швеция с Китай за правата на човека започна през 2015 г. със задържането на шведско-китайски продавач на книги. Сега противопоставянето ескалира, след като Стокхолм в края на миналата година блокира две китайски компании, Huawei и ZTE, от доставките на основна 5G инфраструктура.

Още по темата
Пекин, като отмъщение на шведските обвинения, че техниката може да се използва за шпионаж, на свой ред вдигна мерника на шведския бизнес, пише в свой анализ Investor.bg.

Няколко ключови актьори в тази драма са сгушени заедно във фокусирания върху високотехнологичния бизнес квартал Киста северозападно от центъра. От едната страна на заснежен паркинг местните служители на Huawei работят от скромен офис с червени тухли, върху който е поставено логото на компанията.

От другата страна са служителите на шведския съперник на китайския гигант Ericsson, които определено имат за какво да се притесняват. Наскоро компанията съобщи, че се опасява, че забраната на Huawei може да предизвика ответни мерки от страна на Пекин, което може да навреди на обширните операции на Ericsson в Китай.

Съвсем наблизо се намират и експертите на държавната шведска агенция за отбрана, или FOI, която разглежда въпросите за националната сигурност и която сега анализира как отношенията с Китай са станали толкова лоши и къде биха могли да стигнат по-нататък.

"Разбира се, шведското правителство не харесва тази ситуация; те никога не са го искали", казва Оскар Алмен, китайски анализатор във FOI.

Други европейски държави, като Франция, Полша и Румъния, също предприемат стъпки за забрана на китайските съоръжения в техните 5G мрежи, но никоя не е била толкова категорична като Швеция при назоваването на Huawei и ZTE като явни заплахи за сигурността.

"Влиянието на китайската държава върху частния сектор на страната дава силни стимули за компаниите да действат в съответствие с целите на националните стратегии на Комунистическата партия на Китай", казва шведският Пощенски и телекомуникационен орган, като цитира шведските служби за сигурност, когато забрани Huawei и ZTE от участие в 5G мрежата на страната.

"Шведската служба за сигурност преценява, че китайската държава и службите за сигурност могат да влияят и да упражняват натиск върху Huawei", казва институцията. По-късно тя излезе с подобно становище и за ZTE. Китайското министерство на търговията на 21 януари обеща да предприеме "всички необходими мерки" в отговор.

Трудностите на Швеция представляват по-широк интерес за ЕС, тъй като засягат важни въпроси, с които се сблъскват много страни в блока, а именно къде да се направи граница между често печелившите търговски сделки с Китай и опасенията относно историята на човешките права в страната и историята на шпионаж на западните страни.

В Швеция всякакви търговски репресии срещу шведския бизнес също могат да повлияят на ключови компании, напр. производителят и търговец на облекло H&M и продавачът на мебели IKEA, които са инвестирали значителни средства в китайския пазар.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Коментари Напиши коментар

98

Американ

преди 1 седмица

До 123:
Още не е технологичен гигант, но е на път. Дали ще "изяде" САЩ и Европа зависи от товадали ще им дойде акълът в близко бъдеще.

97

Американ

преди 1 седмица

Китайската техника 100% се използва за шпионаж, даже тука хванаха компютри с китайски компоненти, на които имало инсталиран шпионски микрочип. Затова Тръмп ги забрани тука. Ама сега Найдън, който е в корупционна връзка с Китай, може и да им се нагъзи отново, кой го знае.

96

123

преди 1 седмица

Тарикатлъка вече не върви в Китай. Китай вече е технологичен гигант и ще изяде Европа и САЩ.