Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кинотворците у нас се чувстват обидени и излъгани, а промените в закона са грешка и ще имат големи последствия дори за следващите поколения, които ще работят в индустрията.Това коментира режисьорът Иглика Трифонова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Последните предложения за промени в Закона за филмовата индустрия са с една единствена цел – да се приеме схемата за възстановяване на разходите на чуждото кино, което се снима тук. Чуждестранното кино дава хляб на много хора и ние нямаме нищо против то да съществува. Но ако то е толкова важно за икономиката на страната, тогава то трябва да бъде подпомогнато чрез други икономически закони“, заяви Трифонова пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Да се вземат пари от българския данъкоплатец и да се възстановят разходите за билет на някоя супер звезда, която идва и снима тук, ми се струва меко казано недалновидно.“, допълни тя.

"Политиците твърдят, че ние врагуваме с чуждестранното кино и че има врагуване между игралното кино и сериалите. Това категорично не е вярно", коментира още Трифонова.

"Аз лично съм доведена до отчаяние, защото отношението на полиците към хората на изкуството е повече от обидно. Мои колеги работиха дълго по проектозакона, защото най-добре го познават. Но между двете четения, депутатите си прокараха промените, които искаха. За това се обидихме. Така не се прави. Това е съществена загуба на доверие, която дълго ще се отразява на отношенията между хората на изкуството и политиците“, категоричен е режисьорът.

Трифонова описва настоящият момент за българската култура и изкуство като кризисен.

"Имаме дълбоки проблеми. Нашият Национален филмов център не работи в момента. Нямаме представа как ще работим през следващата година. В изключително тежка ситуация сме“, поясни още тя.

Целият разговор - във видеото.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 11 месеца

То че няма култура в България е така, но жената е права, защо бедните българи ще помагаме на богатия евреин в Бояна. Той и така добре печели там

14

SS

преди 11 месеца

В страната на Андрешко,лъжлив Съби и бай *** не може да има култура.

13

Христо Христов

преди 11 месеца

Имат я, че са слуги на мутрите.