Снимка: Flickr

Сгушен между планинските вериги, дворецът на Пабло Ескобар е бил дом на кенгуру, жирафи, слонове и други екзотични животни, които обитавали частната му зоологическа градина. Всички те били незаконно внесени.

Ескобар и неговият картел Меделин отдавна са мъртви, но един от ценните екземпляри на зоологическата градина процъфтява в тропическата провинция и влажните зони в и около някогашното имение на наркобоса - хипопотамите. И подобно на човека, който ги е запознал с тази страна, след като ги е получил от американски зоопарк, те са източник на безкрайни спорове и главоболия.

Опитите на правителството да контролира тяхното възпроизводство няма реално въздействие върху растежа на популацията, като броят на хипопотамите се е увеличил през последните осем години от 35 на някъде между 65 и 80, съобщава AP.

Сега група учени предупреждават, че хипопотамите представляват голяма заплаха за биологичното разнообразие в района. Може да се стигне и до смъртоносни срещи между огромните животни и хората. Те казват, че броят на хипопотамите може да достигне около 1500 до 2035 г., ако нищо не се вземат правилните мерки.

Според експертите някои от животните трябва да бъдат убити.

"Вярвам, че това е едно от най-големите предизвикателства на инвазивните видове в света", каза Натали Кастелбанко-Мартинес, еколог от университета в Кинтана Роо в Мексико и водещ автор на изследването на групата.

Идеята за убийството на част от животните в стадото вече предизвика известна критика, която едва ли ще спре дотук. Преди години имаше протест, когато три хипопотама излязоха от комплекса Ескобар и създаваха безредици, а един беше убит от ловци, изпратени след животните.

Хората в този селски район са приели хипопотамите като свои, отчасти заради приходите, които получават от любопитните туристи, дошли да ги видят. За външни хора това може да бъде озадачаваща връзка, като се има предвид, че животните убиват повече хора годишно в Африка, отколкото всеки друг вид диви животни. Но тук учениците от началното училище са свикнали да минават покрай знак, който гласи "Опасност - присъстват хипопотами".

Експертите казват, че опитът на правителството да намали броя чрез стерилизиране на хипопотамите е просто недостатъчен. "Всички питат: "Защо се случва това?" Е, представете си град с 50 души и вие правите вазектомия на един човек и след две години на друг човек. Очевидно е, че няма как това да контролира възпроизводството на цялото население", казва Кастелбланко-Мартинес.

Учените започнаха работа по прогнозата за популацията на хипопотамите през миналата година, след като едно от животните гони и тежко рани един фермер. Изследването им е публикувано в списанието Biological Conservation през януари.

Друго проучване от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего от миналата година установи, че хипопотамите променят качеството на водата, в която прекарват голяма част от времето си. "Тъй като популацията им продължава да расте, те биха могли в крайна сметка да изместят местни животни като антилските ламантини", казва Кастелбланко-Мартинес.

През 80-те години Ескобар уредил три жениски хипопотами и един мъжки да бъдат доведени до неговото имение с площ от 5 500 акра - Hacienda Napoles. След смъртта му в престрелка с властите през 1993 г., повечето екзотични животни са преместени или умрели. Но хипопотамите са изоставени в имението поради разходите и логистичните проблеми, свързани с транспортирането на 3-тоновите животни, както и заради насилието, което измъчваше района по това време.

Хипопотамите процъфтяват в плодородния регион, разположен между Меделин и столицата на Колумбия Богота. Те живеят в района около Рио Магдалена - река Мисисипи на Колумбия - прекарвайки деня предимно в езерата и водните пътища, а през нощта бродят из безкрайни тревни пасища. За разлика от родната им Африка, те нямат естествени хищници в Колумбия.

"Преди около 10 години разбрахме, че имаме гигантска популация от хипопотами. Започнахме да научаваме как е съставена тя, за да видим дали има незабавно решение", казва Дейвид Ечевери-Лопес, изследовател в регионалната агенция по околна среда, която наблюдава хипопотамите. "Наистина започнахме да осъзнаваме измеренията на проблема."

Докато Ечевери се съгласява, че убиването на някои от хипопотамите ще бъде най-доброто решение, той каза, че магнетичната личност на животните и правителствените разпоредби може никога да не го позволят.

Публичната критика избухна преди повече от десетилетие заради убийството на хипопотам от ловци. Тогава се появи снимка, показваща войници, позиращи с хипопотама като ловен трофей. След което правителството въведе забрана за лов на хипопотами. За да ограничи популацията, то реши да наложи стерилизация на животните, но това е сложен и скъп процес. Първо, животното трябва да бъде подмамено да влезе в огромен метален вагон, за да бъде упоено. Тогава екип от експерти по дивата природа трябва да прекара около три часа, като прерязва дебелата кожа на животното и след това да се опита да намери репродуктивните му органи, което не е лесно.

"Общността ни държи под око, за да се увери, че всъщност стерилизираме хипопотама и не правим нищо друго", каза Джина Серна-Трухильо, ветеринарен лекар, провел някои от стерилизациите. "Те ги обичат."

Серна обяснява, че всяка процедура може да струва около 8 500 долара - висока цена за регионалната агенция за околна среда, която наблюдава животните. Тя казва, че продукцията на документален филм е спонсорирала разходите за една процедура през 2019 г., а друг филм ще направи същото тази година. През 2020 г. не са провеждани процедури поради пандемията от коронавирус.

Ечевери заяви, че агенцията е извършила 10 стерилизации и е преместила четири непълнолетни хипопотама в колумбийските зоопаркове. Зоологическите градини в други страни проявяват интерес, но бюрокрацията им пречи. Тази година агенцията се надява да успее да започне да извършва вид химическа стерилизация, която е сработила върху прасета.

Кастелбланко разбира привлекателността на хипопотамите, дори описва бебето хипопотам като "най-красивото нещо в света", но каза, че дискусиите за бъдещето им в Колумбия не трябва да се управляват от топли чувства, които животните генерират.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase