Атанас Скатов. Снимка: архив, БГНЕС

Часове след смъртта на Атанас Скатов нова драматична ситуация се развива под К2. 30 часа няма новини за Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор, съобщава алпинистът Чанг Дава Шерпа в социалните мрежи. Той ръководи експедицията под К2. На 5 февруари около 1 часа сутринта местно време Джон, Али и Саджид, синът на Али тръгват към върха от Лагер 3. Към тях се присъединява и Хуан Пабло (без кислород), предава "24 часа".

Около обед Саджид съобщава от Лагер 3, че са заедно в 10 часа сутринта, в добра кондиция и продължават към върха като само той се връща към Лагер 3 заради проблес регулатора на кислородната бутилка.

Още по темата

Саджид е чакал Али, Джон и Хуан Пабло над 20 часа. Успели да го навият да слиза надолу, защото е бил прекалено дълго на голяма височина и е изморен и няма как да им помогне, ако се върнат.

Двама от шерипите Темба Боте и Фурбу Кусант останали в Лагер 1 да приготвят храна и топла вода за Саджид и да му помогнат, ако е необходимо. Изпратени са два хеликоптера от Армията с по двама пакистански алпинисти в тях за да търсят изчезналите.

Пилотите са инструктирани да летят на максимално ниска височина. Температурата е ниска, а вятърът над 6500 метра е над 35 км/ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase