Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 3000 души са арестувани на днешните протести в Русия в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, предаде Ройтерс, като се позова на неправителствената организация ОВД-инфо. Според ОВД-инфо 844 от арестите са в столицата Москва.

Полицията блокира демонстрациите в защита на опозиционера Алексей Навални, блокиран остана и центърът на руската столица. Властите в Москва затвориха метростанции, ресторанти и ограничиха движението. Протести се проведоха и в други руски градове.

Затворени метростанции, ресторанти, магазини - така изглежда в последния ден на януари руската столица. Заради демонстрации в подкрепа на Алексей Навални, които властите определят като непозволени, движението на пешеходци в центъра на Москва беше ограничено, съобщи Bulgaria ON AIR. Демонстрациите се провеждаха на различни места, голяма част от протестиращите обаче предпочетоха да са в близост до сградата на президентстката администрация.

Още по темата
Протести бяха организирани из цяла Русия, в 11 различни часови пояси.

Въпреки забраната на полицията за масови събирания и въпреки че температурите на места паднаха до минус 52 градуса, митинги имаше в цялата страна. Първи започнаха протестите в Далечния изток. Във Владивосток демонстрантите играха хоро върху лед и скандират "свобода за Навални" и "Моята Русия е в затвора".

В Новосибирск протестиращите скандираха "Путин е крадец" и "Свобода за политическите затворници". А в Иркутск протестът стигна до сградата на областната администрация. Демонстрациите са следени от специализираните полицейски части.

Повече от 4000 души бяха арестувани в цяла Русия по време на митинги миналата седмица. Недоволството ескалира, след като опозиционерът Алексей Навални беше арестуван при пристигането си в Москва от Берлин. Той е в затвора по обвинение за неспазване на условна присъда. Навални определи задържането си като незаконно и заяви, че властите са знаели, че той е бил лекуван в Берлин заради отравянето с Новичок през август.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase