Istock

Съществува медицинската концепция, че хроничното възпаление в организма може да бъде основна причина за развиването на онкологични заболявания, диабет, сърдечносъдови, автоимунни заболявания, както и състояния като болестта на Алцхаймер. Проучванията показват още, че хроничното възпаление в тялото може да засили процесите на стареене.

Думата „възпаление“ всъщност не предизвиква особена загриженост, нали? Всъщност много хора свързват възпалението с подуване – което е вярно до известна степен – обаче възпалението може да бъде много опасно.

Колкото и странно да звучи, възпалението всъщност е необходим защитен механизъм на тялото. Възпалението е опитът на тялото за самозащита. Целта е да се премахнат повредени клетки, дразнителите или патогените и да започне лечебният процес. Въпреки това, хроничното (дългосрочно) възпаление може да бъде много вредно.

Сигурно няма да се изненадате от факта, че нашият начин на хранене влияе на възпалителната реакция в организма.

Ето и 6 храни, които причиняват възпаление в тялото:


1. Пържена храна


Почти всяка храна, която е пържена има по себе си дебел слой мазнина. Пържените храни се приготвят при температури между 175 и 190 градуса по Целзий. В този диапазон храната образува странични продукти (т. нар. крайни продукти на гликиране), които са много нездравословни. Всъщност тялото възприема тези продукти като заплахи и инициира реакция на възпаление.

2. Храни, съдържащи трансмазнини


В миналото преработените храни са били известни с това, че съдържат прекомерни нива на трансмазнини. Поради осъдителните медицински изследвания и реакцията на потребителите компаниите бавно, но сигурно започнаха да ги елиминират. Все пак е разумно да проверите етикета на съставките на продукта за хидрогенирано или частично хидрогенирано растително масло. Причината е, че трансмазнините увреждат клетките, които облицоват кръвоносните ни съдове, а това стимулира възпалението.

3. Бял хляб


Белият хляб и тестените изделия бързо се разграждат до захари и се усвояват от организма. Тези продукти също причиняват възпаление. Изследване, публикувано в The Journal of Nutrition, свързва рафинираните зърна с по-високи концентрации на възпалителни протеини в кръвта. Междувременно в същото проучване се казва, че консумацията на пълнозърнести продукти води до по-ниски нива на тези протеини. Урокът? Пълнозърнестият хляб е много по-здравословен от белия, който си е направо нездравословен.

Още по темата може да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase