Снимка: Pixabay

Температурите навън рязко спаднаха и в сутришните часове достигат до под -10 градуса по Целзий. Много собственици на автомобили вече се сблъскват с най-разпространените проблеми през този период на годината – трудности с влизането в автомобила заради замръзнали ключалки на вратите, както и със стартирането на двигателя.

Тези проблеми се срещат дори при нови автомобили, като в случая по-често се случва замръзване на вратата. Неволята е научила много шофьори в миналото да се справят с тази трудност, като използват различни способи – заливане на ключалката с гореща вода, сушене със сешоар и други. Експертите обаче са категорични, че те не помагат. И затова посочват, какво трябва и какво не трябва да се прави, ако вратата на автомобила не се отваря в студа.

1. Не напъвайте вратата

Ако вратата не се отваря дистанционно, то ключът също няма да помогне. Основото в случая е да се дърпа ръчката, защото повече детайли на система за заключване са направени от пластмаса, а тя лесно може да се счупи и така да се стигне до по-сериозни проблеми. Вратите не блокират от студа заради замръзнала гума, а защото заключващият механизъм е от пластмаса. През него преминават кабел, които са обвити с пластмаса. Именно те замръзват и така целият механизъм блокира.

Електромагнитната част, която отключва механизма, изпълнява своята функция, но не може да направи нищо повече. Не бива да се опитва нито нагряване отвън, нито силно дърпане на ръчката, защото то ще счупи механизма. Затова в подобен случай е най-добре да се отиде в сервиз.

2. Опитайте да влезете през друга врата

Най-важно при подобна ситуация е да проникнете в салона на автомобила. Ако не успеете през шофьорската врата, пробвайте през другите и дори през багажника. Много рядко се случва, всички врати на автомобила да замръзнат. А когато влезете, запалете двигателя и пуснете загряването на салона, за да може замръзналите детайли да се отпуснат.

Следващият етап е да закарате колата на топло място и ако може да я оставите там за известно време, за да може да загрее напълно. За да не се стига до подобна ситуация, избягвайте автомивката на открито през зимните месеци. А когато измиете колата в закрито помещения, не бързайте да я изкарвате навън, а я оставате да изсъхне напълно.

3.Сменете механизма на вратата, ако проблемът се появи отново

Ако успеете да проникнете в колата през друга врата и съответно за запалите двигателя, а след това да закарате автомобила на топло място, но замръзналата врата все още не се отваря, тогава следва посещение в сервиза. Там специалистите ще разглобят проблемната врата и ще сменят механизма.

Експерти съветват да не се опитва самостоятелно смазване на тези детайли, защото тяхната конструкция е много тънка и без разглобяване трудно може да се стигне до тях. Самият заключващ (отключващ механизъм) също се износва през годините и дори смазката не помага в такива случаи. Затова е добре в такива случаи той да бъде заменен.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase