Снимка: БГНЕС

Джеф Безос е най-богатият човек на света и един от бизнесмените, които спечелиха най-много от пандемията от COVID-19. Към състоянието си той добави още десетки милиарди благодарение на компанията Amazon, както и на няколко други свои начинания, като медията The Washington Post и космическата компания Blue Origin. 

Но Джеф Безос е противоречив герой.

Той наистина се интересува от клиентите си, но неглижира служителите си. Той често е критикуван, че дава малко пари на благотворителни кампании, но пък е обсебен от това да спаси планетата. Подобно на своя колега Елон Мъск, Безос вижда в инвестирането в космическото пътуване морален дълг. Но не са малко хората на Земята, които далеч не одобряват бизнесмена. Дори вицепрезидентът на Amazon напусна заради реакцията на Безос относно притесненията на служителите относно COVID-19.

Ето някои неща, които може би не знаете за най-богатия човек на Земята.

Още на три годинки Джеф Безос се научава да разглобява кошарата си с отвертка, защото искал да прилича на истинско легло. На съвсем крехка възраст проявява и инжинерните си способности, създавайки алармена система, която да държи по-малките му братя и сестри далеч от стаята му. На десетгодишна възраст разплаква баба си, след като пресмята с точност с колко години е съкратила живота си заради пушенето. Тогава дядо му го дръпнал и му казал: "Един ден ще разбереш, че е по-трудно да си мил, отколкото умен."

Впечатлението на обществото за Джеф Безос е, че се интересува повече от разума, отколкото от милостта. А неговата обсесия с метричните анализи относно представянето на Amazon показва именно това.

За да работиш в Amazon, трябва да достигнеш определен брой точки на тест. С всяка година резултатът става все по-голям. Но колкото по-умни хора идвали, толкова хора с по-ниски резултати на теста били уволнявани. В складовете на компанията служителите многократно са се оплаквали, че имат строго фиксирани почивки за тоалетна и са под погледа на датчици, които следят дали опаковат достатъчно кутии.

Всъщност, обсесията на Безос с метриката може да обясни необичайният начин, по който върви бизнесът на Amazon. В първите години той често е критикуван от Wall Street, че няма достатъчно приходи. Но докато приходите намалявали, всичко вътре в компанията се подобрявало. Безос бил убеден, че търпението и бавното катерене към върха ще постигнат успех. И в крайна сметка се оказва прав.

Но начинът на работа на Amazon не е за хората със слаби сърца. Безос основава първата си книжарница през 1994 г. в своя гараж. Още тогава предупреждава инвеститорите си, че има 70% шанс да се провали. От тогава поставя много традиции, правила и ритуали, които за хората от външния свят биха изглеждали ексцентрични.

Дори и не трябва да си помисляш да използваш Power Point за презентация в Amazon. Забранено е. Вместо това всеки прочита, а след това дискутира дълго съобщение, изпратено до всички. За Безос големите екипи са табу. По думите му, екипът трябва да е достатъчно малък, че да може да бъде нахранен с две пици. Но най-много бизнесменът обича да говори за това, което нарича "обсебване с клиентите". Всъщност, ако имате проблем с Amazon, можете да изпратите имейл директно на Джеф Безос. В офисите служителите са насърчавани да си дават оценки и да следват 14-те правила, едно от което е да имат смелостта да критикуват другите.

И въпреки че не дава много пари на благотворителни кампании, Джеф Безос всяка година инвестира по 1 милиард долара в космическата си компания Blue Origin.

"Това е най-важната ми работа. Когато бях на пет години Нийл Армстронг стъпи на Луната.Тогава бях белязан от тази страст към космоса", казва в едно от интервютата си Безос. Според него единственият начин да бъде спасена човешката раса е, тя да се премести на други планети в Слънчевата система и подобно на Илон Мъск, се опитва да създаде космически ракети, които да се използват многократно. Разликата между двамата е, че Безос далеч не се е забързал към тази цел, а я планира бавно и методично, подобно на начинът, по който успя да изгради империята Amazon.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase