Зимата тепърва започва, а какво ще се случи до първа пролет е въпрос от компетенциите на специалистите, анализиращи метеорологичната прогноза. Ще продължи ли декември както завърши ноември - със сняг и минусови температури?

"В по-голямата част от страната няма замърсяване, но в западната част има условия за задържане на ФПЧ, както и други замърсители. В София не е толкова мръсен въздухът, както миналата седмица", каза за "България сутрин" климатологът д-р Симеон Матев.

По най-ниските части на Софийското поле тази сутрин са измерени температури от около -10 градуса.

"Валежи в момента в страната няма, освен в крайните източни райони. Декември е с очаквани средни температури над нормата - от -4 до +4 градуса. Ще има дни, в които ще е малко по-студено. Валежите са важен елемент, в Южна България обаче има засушаване и понижено количество валежи", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Според д-р Матев невинаги причината за празните язовири са малкото валежи.

"В края на седмицата очакваме максимални температури от 8-13 градуса. След това затопляне. Ще има по-съществени валежи, с възможност за 20-40 литра на квадратен метър. Да се надяваме да паднат, за да се понапълнят язовирите. Очакванията за второто десетдневие е да не се образува трайна снежна покривка. В момента София е най-студената столица в Европа", допълни климатологът.

"В средата на месеца ще има условия за образуване на температурни инверсии и влошаване на качеството на въздуха. Динамика очакваме в началото на третото десетдневие. Поне за момента има индикации да смятаме, че по празниците няма да има съществени валежи", обясни климатологът.

Матев допълни, че мръсен въздух означава "коктейл" от вещества, които дишаме. Животът, който водим и индустриализацията имат ефект върху качеството на въздуха. Каквото и да се прави, не може да се изнесе София от тази "дупка", в която е, това ще продължи и занапред. Фините прахови частици не са основният замърсител, по думите на Матев. Някои окиси били доста по-опасни.

Коментари Напиши коментар

17

До 14 Македон

преди 3 месеца

ПРАВ СТЕ!

16

Анонимен

преди 3 месеца

Този господин говори не структурирано и е много трудно да се разбере прогнозата му

15

Анонимен

преди 3 месеца

До столичани! че вас селяните никой не ви е викал, що идвате да ми цапате? марш на село