Снимка: БГНЕС

След победата на Джо Байдън анализаторите побързаха да обсъдят каква ще бъде неговата политика спрямо враговете и приятелите на Америка. Но едно е сигурно - новият президент на САЩ ще сложи край на романса между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун и ще предприеме по-суров подход към Северна Корея.

От 2018 година насам Ким Чен Ун и Доналд Тръмп се срещат три пъти. Президентът на САЩ веднъж заяви, че лидерът на КНДР му е изпращал "красиви писма" и че те "са се влюбили". Но тези ласкави думи не доведоха до кой знае какъв напредък в истинската политика.

Но новоизбраният президент на Америка даде знак, че дните на любов са приключили, дори още преди американците да са гласулави. По време на втория дебат с Тръмп Джо Байдън нарече Ким Чен Ун "главорез" и осъди действията на съпреника си, които са "легитимирали" Северна Корея и са позволили на КНДР да има "по-способни бойни ракети".

Междувременно севернокорейските държавни медии нарекоха Байдън "бясно куче", което "трябва да бъде бито до смърт", в отговор на критиките към режима по време на президентската му кампания миналата година.

Ким е един от малкото световни лидери, които не са поздравили Джо Байдън за победата. Но тишината от страна на Северна Корея не е необичайна - и преди страната е била безразлична към вота в САЩ. Но експертите твърдят, че мълчанието може да показва огорчение от победата на демократа.

Предпочитанията на Ким към Тръмп се коренят в подхода "отгоре надолу", който има за цел да сключи бързи и ефективни сделки чрез преки преговори, казват наблюдатели. Именно този подход направи възможна първата по рода си среща на върха между САЩ и Северна Корея през 2018 г.

"Писмата, изпратени от Ким и публикувани в книгата на известния журналист Боб Удуърд "Ярост", показват, че Върховният лидер иска да постигне целите си чрез връзката с Тръмп", казва Парк Уон Гон, професор по международни изследвания в Университета Хандонг, пред VICE News. Удуърд се сдобива с повече от две дузини писма, в които Ким нарича Тръмп "Ваше превъзходителство" и казва, че срещата ще "напомня на сцена от фантастичен филм".

Администрацията на Байдън вероятно ще се съсредоточи първо върху разговорите на ниско ниво, преди да продължи напред с всякакви прибързани срещи на върха между световните лидери. "Северна Корея не приветства подхода отдолу-нагоре, тъй като това ще доведе до стриктна проверка на техният ядрен капацитет от САЩ", казва Ким Джун Хен, канцлер на Корейската национална дипломатическа академия (KNDA).

Байдън подчерта необходимостта Северна Корея да изпълни ангажиментите си. По време на президентския дебат той заяви, че ще се срещне с Ким "при условие, че се съгласи да намали ядрения си капацитет. Корейският полуостров трябва да бъде зона без ядрена енергия".

Това ще върне отношенията на САЩ и Северна Корея в изходна позиция

"Байдън иска да види ясени действия, за да продължи напред, докато Тръмп иска да постигне компромис в изискванията", казва Джеймс Ким, старши сътрудник в Института за политически изследвания "Асан". "Ако правителството на Южна Корея иска междукорейско икономическо сътрудничество или помощ за Северна Корея, това може да е в противоречие със стила на Байдън."

Но демократът може да се отклони леко от подхода, който бе предприела администрацията на Барак Обама, в която той бе вицепрезидент. Южнокорейският външен министър Канг Кенг Уа, който напусна Вашингтон веднага след обявяването на резултатите от изборите, заяви пред журналисти, че едва ли Джо Байдън ще има "стратегическото търпение" на осемгодишната администрация на Обама, която се надяваше санкциите в крайна сметка да тласнат КНДР към денуклеаризация.

"Не мисля, че Байдън би приел подхода на администрацията на Обама, който бе критикуван, тъй като не даде резултат", обясни канцлерът на KNDA Ким. "Стратегическото търпение" на Обама към Северна Корея се превърна в "стратегическо пренебрежение", което в крайна сметка доведе до неуспешна политика."

Кю Ю-хван, президентът на Корейския институт за национално обединение (KINU) и бивш професор по севернокорейски изследвания, твърди, че политиката на Байдън вероятно ще наподобява по-активната ангажираност, предприета при бившия президент Бил Клинтън.

Ким Чен Ун може също така да види, че Байдън се фокусира повече върху поддържането на стабилни отношения с Южна Корея и други традиционни американски съюзници, които получиха неравномерно внимание от Тръмп.

Въпреки че досега Тръмп отказва да признае победата, лидерите на страни, които имат силна връзка със САЩ, побързаха да поздравят Байдън. Сред тях е президентът на Южна Корея Мун Дже Ин, който проведе телефонно обаждане с Байдън тази седмица, в което избраният президент заяви, че иска да "укрепи алианса между САЩ и Южна Корея като основа на сигурността и просперитета в индо-тихоокеанския регион".  Той добави, че очаква с нетърпение да работи по други "споделени предизвикателства", включително Северна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase