Снимка: БГНЕС

"Спомням си, че след като Хитлер дойде на власт, винаги се страхувахме за живота си." 

Днес Якоб Сангер е на 96 години и е един от малкото хора, които могат да разкажат да ужаса, който са изпитали в Кристалната нощ. На 9 ноември 1938 година повече от 1000 синагоги в Германия и Австрия са нападнати от нацистите. По време на Kristallnacht започва масовото насилие над евреите, което приключва с масовото им избиване.

"Страхувахме се за живота си. Те разбиваха врати. Дойдоха и в нашия апартамент и разбиха всичко. Видях синагогата, в която беше моята Бар мицва - огромно място, което беше изгорено до основи. Видях я как гори. Това беше най-ужасният ден в живота ми. Тази нощ накара сърцето ми да плаче", разказва Якоб Сангер пред BBC.

"Огромна тълпа - 300, 400 може би дори 500 души, дойдоха пред сградата, в която живеехме. Разбира се, ние се бяхме заключили, но те разбиха вратата. Тези хора дойдоха в нашия апартамент и разбиха всичко - всеки прозорец бе счупен, всяко легло - потрошено. Страхувахме се за живота си - това бе всичко. Страхувахме се. След 10 ноември всички евреи от мъжки произход бяха пратени в лагерите. Повечето, които бяха изпратени там, се върнаха в ковчези. Убиха ги", спомня си 96-годишният мъж.

"Беше голямо празненство ако някой от семейството получеше виза за да емигрира от Германия. Моята майка и сестра чакаха да бъдат одобрени за виза до Великобритания. И, благодаря на Бога, седмица преди да избухне войната, те успяха да си тръгнат. Един от братята ми, за нещастие, не успя да се сдобие с виза. Той бе застрелян от нацистите през 1941 година", спомня си Якоб.

На годишнината от Кристалната нощ той иска да разкаже историята си, за да знае сегашното поколение за ужасът, който евреите са преживели. Той таи и надеждата, че това знание ще предотврати подобно нещо да се случи и в бъдеще.

За тази цел той работи с благотворителната организация Jroots, която образова децата за Холокоста използвайки разказите на онези, които са успели да оцелеят след набезите на нацистите.

"Всички трябва да знаят, че животът на никого, никъде, никога не бе в безопасност. Аз съм изключително благодарен, че след това открих съпругата си и създадох семейство. Моето съобщение до бъдещите поколения е, да са честни, добри хора", заяви Якоб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase