Pixabay

Времето навън ни кара да извадим пуловерите, да пием чай и се топлим пред камината. Докато през лятото можеше без проблем да оставим косата си да изсъхне на слънцето, то сега е задължително да имаме под ръка сешоар. Но с използването му влошаваме нейното състояние. 

 
Най-добрият начин да имате блестяща и гладка коса, е да я изсушите хубаво след душ, като ползвате оформяща четка или преса. А това често вреди на здравината на косъма, особено ако го правите по грешния начин. 

Кои са най-големите грешки, които правим при сушене?
 
1. Сешоарът не е съобразен с типа коса 
 
Първото нещо, на което да обърнете внимание, е колко е дебела вашата коса и дали имат подходящ сешоар за нея. Ако не сте инвестирали в добър уред, не се чудете защо имате лошо състояние на косата. 
 
„Ако имате по-дебела коса, вероятно повреждате косата си повече с евтин сешоар, вместо да инвестирате в страхотен, който ще предпази косата ви и ще я изсуши по-бързо“, коментира пред SELF стилистът Дженифър Йепез, който с егрижи за косите на много звезди. По думи те й, по-модерните и скъпи сешоари разполагат и с повече функции, които щадят косата. Така например йонизаторът, по-високата мощност и хладната струя са неща, които не бива да пренебрегвате при избора на новия си уред. 
 
„Технологията в йонните сешоари помага за по-бързото разграждане на водните молекули, с което косата съхне по-бързо...", казва тя. По думите й, колкото по-голям контрол имате над температурата и нагрявате косата по-малко, толкова по-здрава ще бъде тя. 

2. Увиваме косата в кърпа и стоим с нея дълго 
 
Много хора са свикнали да сушат косата си първо с кърпа, но тя също води до увреждания. Някои жени, например, могат да стоят около 30 минути, та дори и повече, с мокра коса, увита в хавлия. 
 
Кърпите, особено памучните, причиняват сериозно триене, а и при натиск с ръцете, ние сами си причиняваме накъсване и цъфтене. 
 
Ако искаме да имаме по-хубава и здрава коса, добре е да премахнем влагата в нея колкото се може по-бързо, използвайки микрофибърна кърпа. Такива вече се продават в много магазини. С тях също не бива да се стои дълго. Основното им предимство пред обикновеното обаче е, че в тях водата попива по-бързо. 

Още от най-често срещаните грешки при сушене четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase