Снимка: БГНЕС

Половината от населението на Нагорни-Карабах е трябвало да напусне домовете си заради военния сблъсък между Армения и Азербайджан. И от двете страни - цивилни арменци и азербайджанци, са загубили живота си в боевете. Много от къщите са напълно разрушени. Част от оцелелите арменци се крият от нападенията в църкви. Те се страхуват, че във всеки един момент могат да бъдат обстрелвани. Сред тях има деца и възрастни хора, които не могат да скрият сълзите си. Свещениците непрестанно се молят да дойде края на това тежко положение.

Една от арменските църкви служи за подслон на близо 200 души.

"Никога не сме си представяли, че само след едно мигване, градът ни отново ще е под обстрела на бомби. В седем сутринта... когато хората спят. Представете си, ако това се бе случило в някоя държава на Запад. Каква щеше да е реакцията тогава? В продължение на 30 години децата ни растат в бункери. Моят син е на 25 години и сега преживява същото с неговите деца. Аз не искам това, искам мир, за да мога да видя как внуците ми растат", разказва една от жените, която е намерила подслон в църквата.

"Мога да ви кажа, че това не е война, свързана с религията. Тази война има нов нюанс - тя е повече геополитическа. Не е конфликт относно и за Карабах, а състезание между Турция и Русия - кой ще управлява в Източен Кавказ", твърди един от свещениците пред BBC.

Домовете на цивилните жители на Нагорни-Карабах са под обстрел. Църквите също - в град Шуша историческа арменска катедрала бе разрушена от снаряд. Под нейния купул също се криеха хора.

"Когато дойдох в църквата след бомбената атака, тя вече се рушеше", казва възрастен мъж.

"Криехме се в църквата от няколко дни. Отидохме вкъщи набързо, за да си вземем храна, и се върнахме. Пристигнахме тук 15 минути преди нападението. Тук бяхме аз, свекърва ми и децата ми. Когато снаряда удари, имах чувството, че целият таван ще се срути върху нас", споделя една майка. Те се преместват в по-безопасна част от катедралата, но се страхуват, че военните могат да ударят и нея.

"Не знаем къде ще отидем ако отново ударят църквата", допълва тя пред BBC. Малко след като екипът на медията си тръгва, църквата е ударена отново. Този път има и жертви.

"О, господи, дай ни мир. Спаси хората ни. Моля те, помогни ни." За това моля Бог", казва свещеникът.

"Бях у дома, когато се случи. Беше много силно, много... шумно", това разкзва Рита, чиито апартамент е ударен от азербайджанска ракета.

"Ситуацията тук е много лоша. Вече е невъзможно да живеем заедно с Азербайджан. Не знам. Имахме много приятели азербайджанци тук, но сега сме врагове. Големи врагове. Аз вече не искам да живея с тях, не искам да говоря с тях. Вече не може да сме приятели. Невъзможно е след като толкова много хора загинаха. Дори онзи ден, един от учениците ми умря. Погребахме го вчера.Така че - трябва да живеем отделно. Не можем да живеем заедно с тях. Не искаме да живеем заедно с тях", казва 78-годишната пенсионирана учителка.

Заради боевете се налага Рита да напусне дома си, но е оптимист, че отново ще се върне там: "Няма къде другаде да живея", споделя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase