Снимка: БГНЕС

На 18 септември, на 88-годишна възраст, почина легендарният съдия на Върховния съд на САЩ Рут Бадер Гинсбърг.

Гинсбърг бе втората жена-съдия във Върховния съд, и най-възрастният член на институцията. Тя защитаваше равенството между половете със зъби и нокти.

Но как едно момиче от имигрантско семейство се превърна в икона на съвременния феминизъм и любимец на американската нация?

Рут (с истинско име Джоан Рут Бадер) е родена на 15 март 1933 г. в американско семейство на еврейски имигранти. Тя е най-малката дъщеря на Нейтън и Селия Бадер. По-голямата ѝ сестра Мерилин почива от менингит на шестгодишна възраст. По това време Джоан е само на 14 месеца. В детската градина учителите ѝ започват да я наричат с второто ѝ име Рут, което се превръща в основното ѝ. Следвайки всички традиции на семейството, Рут посещава синагогата, взема активно участие в подготовката на еврейските празници. Освен това момичето учи усърдно, като е един от най-добрите ученици в своя клас.

Когато Рут влиза в гимназията, майка ѝ е диагностицирана с рак. Четири години по-късно Силия почива, само няколко дни преди дипломирането на дъщеря си. Тази трагична загуба оставя голям отпечатък върху Рут. В крайна сметка майката винаги е била нейният идеал – жената, която я вдъхновява да се бори за равенство между половете.

„Майка ми непрекъснато ми казваше две неща. Първо, бъди жена и второ – бъди независима. Изучаването на право беше необичайно за жените от моето поколение. За повечето момичета, израснали през 40-те години, най-висшата цел в живота не е бакалавърска степен, а статут на съпруга“, разказва приживе съдия Гинсбърг.

Но способната и талантлива Рут не се отказва от кариерата си заради социалните стереотипи
Тя постъпва в университета Корнел, където специализира публична администрация. Там тя става член на еврейската студентска организация Alpha Epsilon Phi, чиито дейности са насочени към подпомагане на жените в кариерното израстване и разкриване на таланти.

По време на следването си Рут се запознава с Мартин Гинсбърг, който скоро става неин съпруг. Техният брак продължава 54 години. Въпреки успешната си адвокатска кариера, Мартин винаги намирал време да помага на жена си с нейните проекти и да се грижи за нея, когато тя се разболява сериозно. Те имат две деца, които тръгнаха по стъпките на родителите си.

Няколко месеца след дипломирането си Рут се мести в Оклахома, където Мартин е назначен за офицер в Корпуса за обучение на резервни офицери. Рут работи в службата за социално осигуряване и там отглежда дъщеря си, която се ражда през 1955 г. След известно време семейството се мести отново, този път в Масачузетс.

Рут решава да надгради образованието си и успешно издържа всички изпити в Харвардския юридически факултет. Тя е една от деветте жени от курс с 500 студенти. Но дори и при толкова неравен дял на студентите, деканът бил недоволен. Един ден той дошъл в лекционната зала, огледал всички и се обърнал към Рут и нейните еднокурснички – „Как възприемате факта, че сте заели местата на квалифицираните мъже?“.

Но нито постоянният натиск от факултета, нито половите стереотипи попречили на Рут да стане най-добрата студентка. След като завършва Харвард, тя получава степен доктор на юридическите науки в Колумбийския университет.

Рут започва работа за две редакции – Harvard Law Review и Columbia Law Review (единствената жена и в двете). Тя обаче не искала само да отразява правни въпроси в пресата, но и да се занимава на практика.

Тук започват първите проблеми, вижте историята в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase