Снимка: Ruben Neugebauer/Sea-Watch

На 18 август тайно от пристанището Буриана, близо до Валенсия, отплава кораб с розови графити. Той носи името "Луиз Мишел" - кръстен е на френска феминистка, част от анархисткото движение. Плавателният съд е финансиран от мистериозния графити майстор Бански, а целта му е да спасява бедстващи лодки с бежанци от Северна Африка.

Плавателният съд вече е спасил 89 души, като сред тях е имало 14 жени и 4 деца. Сега той търси безопасно пристанище, на което да ги остави или начин да ги прехвърли на европейски кораб на бреговата охрана. Екипажът на "Луиз Мишел" има дълъг опит в издирванията и спасителните мисии и вече е участвал в две други операции, които са спасили живота на още 105 души. Сега те са на борда на друг кораб - Sea-Watch 4.

"Луиз Мишел" е оцветена в ярко розово, а на стените й е нарисувано малко момиче, подобно на "Момичето с балон", което обаче е облечено в спасителна жилетка и посяга да хване спасителен пояс във формата на сърце. Корабът плава под немски флаг. 31-метровата моторна яхта е била собственост на френските митнически власти. Тя е по-малка от останалите спасителни кораби на NGO, но пък е много по-бърза от тях.

Желанието на Банкси да се включи в спасителните мисии започва още през септември 2019 година, когато той се свързва с Пиа Клемп - бивш капитан на корабите на NGO, спасила хиляди хора от бурното море.

"Здравей, Пиа. Прочетох историята ти във вестниците. Изглеждаш ми като готин човек. Аз съм артист от Великобритания. Създал съм няколко творби, които са свързани с мигрантската криза, но очевидно, не мога да задържа парите от тях. Ще можеш ли да ги използваш за да купиш нова лодка или нещо такова? Пиши ми, ако имаш възможност", пише Банкси на Клемп.

Първоначално тя си мисли, че това е някаква шега, но сега е убедена, че Банкси е избарл нея не само заради опита й, но и заради политическите й възгледи: "Аз не виждам спасяването на хора в морето като хуманитарна мисия, а като борба срещу фашистките политики", казва тя пред The Guardian. А подкрепата на Банкси е само финансова: "Той не се преструва, че знае по-добре от нас как се управлява кораб, а ние не се преструваме, че сме артисти", допълва тя.

Розовият плавателен съд има максимална скорост от 27 възела, а Клемп се надява с тази бързина да успее да изпревари лодките на бреговата охрана на Либия, които връщат мигрантите обратно в страната и ги вкарват в наказателни лагери. Близо 7600 мигранти са били върнати в разкъсаната от война Либия, а данните за измъчвания и тормоз не спират.

Всеки от 10-членният екипаж  има различно минало, но всички те са против расизма и фашизма. А след като е феминистки проект - само жени имат правото да говорят от името на "Луиз Мишел".

От 2019 година насам проектът се предвижва в пълна тайна между Берлин, Лондон и Буриана, където корабът е акостирал за да бъде оборудван за спасяване. Всички участници в мисията се страхували, че дори и само една дума да бъде спомената в медиите, че Банкси финансира плавателен съд, който скоро ще отплава в Средиземно море за да спасява мигранти, европейските власти веднага ще се опитат да спрат проекта. За това всички се съгласили, че информация за "Луиз Мишел" ще бъде разпространена чак след първата й спасителна мисия.

Досега през 2020 г. повече от 500 бежанци и мигранти са загинали в Средиземно море, но според експертите реалният им брой е много по-голям. В сряда 45 души - включително пет деца - загинаха след като двигателят на лодката им избухна край Либия. Това бе най-смъртоносната корабокрушение в страната тази година, съобщават от ООН. Повече от 19 500 мигранти са оцелели в Средиземно море през централния морски път и са стигнали до Италия или Малта.

Клер Фаджианели, активистка, която подготвя "Луиз Мишел" за първата й мисия, вижда проекта като пробуждане за Европа. "Ние наистина искаме да се опитаме да събудим съзнанието на Европа и да кажем: "Вижте, викаме ви от години. Има нещо, което не бива да се случва на самите граници на Европа, а вие затваряте очите си за това. Събудете се!",  казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase