Кадър: Bulgaria ON AIR

Хиляди протестираха срещу полицейското насилие и произвол във Вашингтон. Със събитието беше отбелязан Маршът за граждански права от 1963 г., по време на който Мартин Лутър Кинг произнася емблематичната си реч "Имам една мечта".

През 1963 г. на стълбите на "Линкълн Мемориал" Мартин Лутър Кинг произнася 17-минутна реч, в която призовава към световен мир и зачитане на правата на хората от всички раси, религии и държави. Днес от същото място говори и неговата внучка, предаде Bulgaria ON AIR.

Своето послание от трибуната отправиха и близки на афроамериканци, убити от органите на реда. Сред тях бяха и роднините на Джордж Флойд, чиято смърт разпали вълната от протести и безредици в Съединените щати, както и семейството на Джейкъб Блек - мъжът, прострелян 7 пъти в гърба миналата неделя.

"Има две системи на правосъдие в Съединените щати - черна и бяла. Черната не се справя добре. Но ние ще се изправим. Всеки афроамериканец в Съединените щати ще се изправи. Ние сме уморени", каза Джейкъб Блек старши.

Повече от 50 години след речта на Мартин Лутър Кинг, протестиращите отново настояха за равенство между расите и призоваха хората да гласуват на предстоящите избори.

Демократичният кандидат за вицепрезидент Сенатор Камала Харис също говори пред хилядите демонстранти. Чрез видеообръщение тя отдаде почит на активистите за човeшки права в миналото.

Коментари Напиши коментар

63

не може да бъде!

преди 8 месеца

Опитвам се да разбера какво искат протестиращите ,но не мога да разбера как човек с криминално досие дебело 10 см.може да стане знаме на протеста!/

62

Chestito

преди 8 месеца

AfroUSA

61

ЮАРкчанин

преди 8 месеца

Нечуван и ужасен полицейски произвол, който трябва да бъде прекратен. Вземете пример от нас - жителите на ЮАР . Няма полиция . Или ако има някъде тя е състявена изцяло от черни братя дето обичат да си стоят в полицейския участък на хладничко . Белите расисти не смеят да си излязат от домовете и всичко принадлежи на черните братя и сестри . Улиците... местата за продажба на дроога ... колите на белите ... къщите на белите ... жените на белите ... магазините на белите ...

Скоро и в САЩ ....