Снимка: БГНЕС

Голямо проучване, публикувано в "Лансет" предвиди, че спадането на раждаемостта в почти всяка страна ще доведе до рязко намаляване на населението до края на века, а това ще нанесе огромна щета на обществата. Но кои са държавите, в които промяната на населението е най-драматична и какви мерки се взимат, за да се предотврати това?

Още по темата

Населението в Япония ще намалее наполовина

Япония вече е преминала своя пик през 2017 г., когато населението й е било 128 млн. души. В края на века обаче нещата ще изглеждат различно, ако не се вземат мерки. Учените от "Лансет" предвиждат спад на населението до 53 млн. души. А Япония вече има най-застаряващото население. На територията й живеят и най-много хора над 100 години. Това вече води до натоварване на работната ръка и се очаква проблемът само да се влошава.

До 2040 година възрастните хора ще представляват 35% от населението. Това, комбинирано с ниската раждаемост от едва 1,4 раждания на една жена, ще доведе до недостиг на хора за работните места. Нужен е коефициент на раждаемост от 2,1 за да могат държавите да поддържат сегашната бройка на населението си. Това принуди Япония, която се отнасяше предпазливо към миграцията, да облекчи ограниченията, за да се справи с проблема. Но не са рядкост и новините за експлоатация на мигранти като работници.

Италия - ниска раждаемост, много миграция

Подобно на Япония, населението на Италия също застарява и ще намалее наполовина до края на века. От 61 млн. през 2017 година италианците ще станат 28 млн. до 2100 г. И сега възрастните хора над 65 г. представляват 23% от населението на страната през 2019 г. За да се справи с ниската раждаемост, през 2015 г. държавата стартира програма, която да отпуска по 800 евро на двойка за родено дете. И все пак раждаемостта тук е сред най-ниските в Европейския съюз.

Но Италия има и друг проблем - много млади хора напускат страната, за да работят в чужбина. Според статистиката 157 хил. души са мигрирали далеч от страната.

За да се справят с бързия спад на неселението, някои градове приемат свои мерки. Те продават къщи за 1 евро или плащат на хора да живеят на дадено място, стига да започнат свой собствен бизнес. Някои градове в Испания, чиято съдба е подобна на тази на Италия, също взимат подобни мерки.

Китай, който поиска родителите да имат само по едно дете

През 1979 година Китай въведе спорен закон - държавата настоя семействата да имат по едно дете, тъй като се притесняваше как бързо нарастващото население ще се отрази на икономиката й. Сега азиатската държава е изправена през същия проблем като останалите - раждаемостта в най-населената страна в света намалява рязко.

Според "Лансет" пикът на населението на Китай ще дойде след 4 годити, когато ще стигне 1,4 милиарда души. До 2100 година те обаче ще намалеят на 732 млн. През 2019 година раждаемостта е паднала на най-ниското си ниво от 70 години. Според много експерти, страната е "тиктакаща демографска бомба" и след години по-малкият брой млади, работещи хора ще трябва да издържат увеличаващият се брой възрастни хора. Това ще бъде катастрофално за една от най-големите икономики в света.

Притесненията около намаляването на населението накара Китай да прекрати политиката за едно дете през 2015 година. Сега двойките могат да имат две деца. И макар раждаемостта леко да се увеличи, тенденцията не успя да се обърне в дългосрочен план.

Иран забранява вазектомията и продажбата на контрацептиви

След Ислямската революция раждаемостта в Иран скача, но след това държавата въвежда мерки за контрол на популацията. Сега населението на Иран също намалява, а страната е изправена пред риск - да се превърне в една от най-застаряващите държави в света през следващите 30 години.

Раждаемостта там е под 1%, а според експертите това се дължи на икономическите трудности. В опита си да засили раждаемостта, държавата забрани вазектомията при мъжете и продажбата на контрацептиви на жените, освен ако здравето им не е застрашено.

Раждаемостта в Бразилия спада заради сапунените опери 

Спадът на раждаемостта в Бразилия през последните 40 години е драстичен - от 6,3 раждания на една жена през 60-те години до 1,7 според последните проучвания. От 211 млн. през 2017 г. населението на Бразилия ще падне до 164 млн. през 2100 г. А според проучване от 2012 година, спадът на раждаемостта се дължи на сапунените опери, които показвали по-малки семейства.

Но въпреки че се опитва да се справи със спада на раждаемостта, Бразилия се опитва да ограничи и друг проблем - прекалено многото майки в тийнейджърска възраст. За това властите започнаха кампанията "Първо юношеството. След това бременността"

В Индия Моди моли за по-малки семейства

Според "Лансет" Индия ще заеме мястото на Китай в класацията за най-голямо население. Това ще се случи, въпреки че и нейното общество намалява. Очаква се то да спадне от 1,3 милиарда през 2017 г. до 1,1 милиарда до 2100 г. Нивото на раждаемост в страната е сравнително добро - 2,6 деца на една майка. През 1960 г. то е било 5,91.

А докато другите държави молят за повече деца, президентът Моди се обърна към индийците и ги призова да имат по-малки семейства, тъй като рязък скок в населението би се отразил негативно на страната.

Населението на Нигерия се увеличава 

Една от страните, в която населението не намалява, е Нигерия. Там се очаква населението да се утрои до 2100 г. Така, тя ще се превърне във втората най-населена държава в света със 791 млн. души. Според експертите Нигерия ще има най-голямата работническа сила, което ще увеличи БВП-то й.  Но има и недостатъци - увеличаването на населението ще представлява трудност за инфраструктурата на страната, за това държава обмисля мерки, с които да ограничи раждаемостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase