Снимка: Pixabay

Според ново проучване до края на века населението на Земята ще намалее драстично. В повечето държави възрастните хора, ще са повече от младите, а обществата ще трябва да се приспособят към това да са по-малки и по-възрастни. Какви още може да са последствията от намаляващата раждаемост?

Още по темата

Това е добра новина за бедните държави

Наблюдаваме много различни ситуации в различните краища на света. Спадащата раждаемост и икономическото развитие изглежда вървят ръка за ръка. По-доброто образование, което жените получават, по-лесният достъп до контрацептиви и аборти, както и по-ниската детска смъртност водят до това, жените да раждат по-малко деца.

За по-бедните държави, спадът на раждаемостта може да означава по-добър стандарт на живот. Колкото по-малко са децата, толкова по-голяма част от тях ще има достъп до здравна грижа и образование. Ала в държавите, в които раждаемостта пада от години, продължаването на тази тенденция може да доведе до сериозни проблеми. Тези общества ще трябва да намерят начин да се грижат за увеличаващият се брой възрастни хора с по-малко здравни работници и млади хора, които да вкарват пари в държавната икономика.

Пенсионната възраст ще се увеличи

Застаряването на населението ще означава, че може да се наложи да работим по-дълго и да се пенсионираме по-късно. Тук също има положителен аспект - по-възрастните хора няма да са такава голяма грижа на здравната система, ако продължат да работят по-дълго.

Притесненията за това, че населението застарява, идва от разбирането, че повечето хора ще са болни, когато остареят. Но светът прави големи крачки не просто към удължаването на продължителността на живота, но и към "по-дълга продължителност на живота в добро здраве". Според проучванията децата, родени днес, освен тези в Сирия, ще са по-здрави от онези, родени през 2000 г.  Те ще са здрави с пет години повече от предходното поколение. От началото на века, бебетата в Руанда са добавили 22 години към продължителността на живота си в добро здраве от началото на века. В по-богатите държави, като Великобритания, Германия и САЩ, хората са здрави с между 1 и 3 години повече.

"Страховете около застаряващото население трябва да бъдат поставени в перспектива. Здравето на по-възрастните хора вече е много по-добро, отколкото някога е било", казва проф. Сара Харпър от Института по застаряване на населението в Оксфорд. А нейната колежка, д-р Хана Ричи, твърди, че "дори не знаем как ще изглежда света след 50 години".

Държавите ще трябва да отворят границите си

Раждаемостта и продължителността на живота са две части от едно уравнение, което показва, дали населението на една страна се свива. Третата част от това уравнение е миграцията. Държавите, които се окажат в ситуация, в която младите хора са по-малко, отколкото са им нужни, ще трябва да привлекат работна ръка от другаде. Според доктор Ричи светът ще стане още по-културно и етнически разнообразен.

Ще има повече помощи за родителите

Някои държави ще се опитат да обърнат тенденцията, а това означава да дадат повече стимули на младите родители. Скандинавските държави вече прилагат подобни практики и там раждаемостта се е увеличила през последните години. Успехът им се дължи на щедрият отпуск по майчинство.

"По-богатите държави, които в бъдеще предприемат мерки за подпомагане на младите родители, могат да променят статистиката", казва д-р Ричи пред BBC. Според нея, така, както жените в по-бедните държави имат повече деца, отколкото искат, така тези в по-богатите държави избират да имат по-малко деца, отколкото искат, защото не могат финансово да издържат повече.

А според проф. Харпър, това също може да доведе до по-късно пенсиониране, тъй като родителите, които са получили дълъг отпуск по майчинство или бащинство, ще трябва да си го отработят по-късно през живота им.

Ще се отрази добре на околната среда

"Намаляването на населението е добра новина за околната среда", казва проф. Харпър. Но според д-р Ричи, икономичесият растеж се отразява повече на глобалното затопляне, отколкото увеличаването на населението.

"Трудно е да се каже какво ще се случи с икономиката на света в дългосрочен план", казва тя. По думите й, ако светът стане по-богат и продължи да консумира повече, отколкото е нужно, то позитивите за околната среда от намаляването на населението не са гарантирани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase