Снимка: БГНЕС

Топенето на ледовете във вечнозамръзналите територии може да изкара на повърхността части от древни екосистеми, включително вируси, смятат учени от Руската академия на науките (РАН).

Повече от 10 % от територията на Русия е замръзнала, заяви Сергей Давидов от Тихоокеанския институт по география. В почвата там се съдържат отлагания, замръзнали преди милиони години.

Тогава е съществувала огромна екосистема от мамути, мусусен бик, вълнести носорози и всички те са имали своите заболявания. Всичко това е замръзнало и сега започва да се топи. Откриват се нови вируси, които за щастие, "не обръщат внимание" на хората.

Ученият отбелязва, че в останките от мамути е открита сибирска язва. Намаляването на броя на юкагирите – народност в Североизточен Сибир, се дължи на едрата шарка, която на север е взела много жертви. Не е изключено в замръзналата почва вирусът на едрата шарка да се е запазил, смята Давидов.

Заради глобалното затопляне се наблюдава и промяна в растителността и състава на видовете птици и риби на север.

Топенето на ледовете в океана води до увеличаване на количеството метан, което, от своя страна влия не рифовете и те започват да се разрушават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase