Снимка: БГНЕС

Коронавирусът разклати авторитета на много световни лидери. Сред тях е и дългогодишният президент на Беларус Александър Лукашенко. Тази година трябваше да се проведат поредните избори, на които народа щеше да гласува за него. Но COVID-19 промени плановете му. Сега, за да спечели повече симпатията на Запада, отколкото на народа си, той предприе нова политика. Лукашенко обвини Русия в намеса в изборите.

Лукашенко е на власт в Беларус цели 26 години. Наричан "Последният диктатор на Европа", той толкова се разстройва от прилива на недоволство и увеличаващата се подкрепа към противниците му, че обърна пропагандната си машина срещу Москва.

Русия дълго време бе най-близкият съюзник и главен благодетел на Беларус. В първите години от властта си той е възхваляван за това, че успява да избегне безредиците и масовата безработица, която се наблюдава в бившите членки на СССР след разпадането му. Но сега критиките срещу него се увеличават и то най-вече заради начина, по който Лукашенко се справя с COVID-19 или по-точно... начинът, по който не се справя с вируса. През това време, отношенията на страната му с Москва охладняват, а тези с Вашингтон се подобряват.

От години "Последният европейски диктатор" манипулира съперничеството между Изтока и Запада, за да се задържи на власт. На среща с икономически служители в Минск в петък, Лукашенко заяви, че е "осуетил разпалването на революция", като е поръчал ареста на Виктор Бабарико - негов опонент на изборите и бивш шеф на руска банка. Без да споменава конкретно Кремъл, лидерът заявил, че е "свалил маските на марионетките не само тук, но и на онези, които стоят извън Беларус", цитират от The New York Times.

Никой не се и усъмни, че Лукашенко говори за Русия

Бабарико дълги години ръководи Belgazprombank, беларуска банка, която в по-голямата си част е собственост на руската компания "Газпром". Той и синът му бяха арестувани, след като бяха заподозрени във финансови измами.

"Нищо няма по-голямо значение от суверинитета на Беларус", заяви Лукашенко, който неведнъж е пренебрегвал хора, които говорят беларуски заради такива, които говорят руски и често е вкарвал беларуски националисти в затвора. Дългата връзка на Бабарико с "Газпром", която енергийният гигант използва като геополитически инструмент, го превърнаха в лесна мишена.

Друг кандидат-президент, бизнесменът Сергей Тихановски, също бе арестуван заради връзките си с Русия. Разследващите твърдят, че са открили близо 1 милион долара скрити зад дивана му и са убедени, че парите са дошли от Кремъл. Според тях Тихановски е поддържал връзка с добре познат олигарх.

Артьом Шрайбман, основателят на консултантската фирма и изследователска група в Минск Sense-Analytics, заяви, че Лукашенко винаги се е стремял да дискредитира своите политически съперници, представяйки ги като хора, манипулирани от чужди сили. Но преди това той ги нарича "Агенти на Запада".

"Сега времената се промениха и Лукашенко се опитва да използва антируските настроения на Запада", обяснява той. Дипломатите в Беларус са били убедени от властта, че арестите не са посегателство над демокрацията в страната, а опит за защита от руската намеса на изборите. Но не всички приеха това добре. Европейският съюз и САЩ настояха затворниците да бъдат освободени.

В Беларус не е имало избори, които да са "свободни и честни" от 1994 година насам. Лукашенко е спечелил всички пет с репресии. Но обикновено тези репресии се изразяват в подмяна на гласовете по време на изборите. Но този път лидерът е започнал дейността си по-рано, което може би е знак, че дълбоко се притеснява от изхода на тези избори.

Независимите социологически проучвания са забранени в Беларус, а тези, които са поръчани от държавата се пазят в тайна. Но според една статистика, публикувана нелегално, само 1/3 от населението на страната вярва в Лукашенко - прекалено ниско одобрение за лидер, който контролира както телевизиите, така и традиционните медии.

През тази година Лукашенко за първи път се срещна с американския държавен секретар, а САЩ изпратиха и първия си посланик в страната от десетилетие насам. Спадът на цените на петрола също принуждават президента на Беларус да обърне гръб на Русия. Преди години Беларус купува петрол от Русия на преференциални цени и го продава на Европа. Но това приключи тази година, след като федерацията започна да продава енергия на цени, по-високи от обявените.

Иван Тертел, съюзник на Лукашенко и ръководител на антикорупционната комисия на Беларус, бе категоричен, че ще започне разследване, което ще докаже руските връзки в кампанията на бившия банкер. Според него сред тях са и големи шефове на "Газпром".

Марина Ракел, експерт от Фонда Маршал в Берлин, е категорична, че няма никаква връзка между "Газпром" и изборите в Беларус. Просто Лукашенко търси начин да се справи с масовото недоволство на хората от дългото му управление и липсата на мерки срещу коронавируса.

"Ситуацията излиза от контрола на Лукашенко. Този път той няма да може да заглуши протестиращите, които имат голяма платформа в социалните мрежи, а броят им се увеличава като горски пожар", казва Ракел. Младите хора критикуват яростно диктатора, който е по-мил и драг в очите на възрастното поколение, което живее главно в провинцията и изпитва носталгия към СССР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase