Снимка: Istock

Продукти:

225 г масло
225 г тъмен шоколад (70% какао)
5 яйца
200 г кафява захар
1 супена лъжица бърбън
½ чаена лъжица сол
За гарнитура:
Бита сметана
Пресни горски плодове и ягоди
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла тава за печене с мазнина. Поръсете с малко брашно да не залепва.
 
На водна баня разтопете тъмния шоколад заедно с маслото, като разбърквате постоянно. След като се разтопи, оставете настрана да изстине. Разбийте белтъците на яйцата до пухкав сняг. Отделно разбийте жълтъците в друга купа. Разбивайте с миксер, докато жълтъците се втвърдят. Добавете захарта, бърбъна и солта. Разбийте отново до получаване на гладка смес.
 
Добавете сместа с шоколада към сместа с жълтъците. Внимателно добавете белтъците на сняг, като разбърквате нежно с лъжица. Излейте кексовата смес в подготвената тава за печене. Печете в загрята фурна за 40 минути или до суха клечка. Оставете кекса да изстине на стайна температура преди да го разрежете и украсите с бита сметана и плодове.

Още рецепти вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase