Снимка: Bulgaria ON AIR

Денят на българския фолклор - 22 юни, ще бъде отбелязан с концерт-спектакъла "Време за фолклор" на "Платформа А6" на НДК. Зрителите ще могат да се насладят на ансамбъл "Чинари", Димитър Туджаров - Шкумбата, Стоян Янкулов - Стунджи, трио "Булгарина", група "Етнотикс" и "Чинари Дръмс".

"Ние получихме подкрепата на държавата в лицето на Министерството на културата, но в началото на пандемията трябваше да се вземе решение от МС, което реално не беше внесено. Няма официално решение, но никой до момента не е забранил, нито пък някой ни спира Деня на българския фолклор - 22 юни", каза хореографът и ръководител на ансамбъл "Чинари" Асен Павлов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че хората, които одобряват този ден, са изключително много.
22 тома са книгите, в които са се събрали подписи с хора, които подкрепят тази инициатива.

"Да не кажа, че почти няма, особено колеги, които да са против. Има някакъв дебат относно датата. Тези книги са все още при нас. Нашето желание е да изпълним всичките книги с подписи, а след това ще бъдат внесени в Министерството на културата или в Музея за история на София", допълни Павлов пред Bulgaria ON AIR.

"Време за фолклор" е първият им спектакъл след пандемията - 3-месечно прекъсване на "Чинари", трио "Булгарина", "Чинари Дръмс", група "Етнотикс"

"Трудно е, но колегите са във форма. От 3 седмици репетираме вече. Надявам се да няма втори такъв момент, в който да прекъсваме, защото за нас е изключително трудно и може би ние сме първи на фронтовата линия на живота. Хората на изкуството първи пострадахме и последни ще се възстановим", категоричен е ръководителят на ансамбъла.

Асен Павлов коментира, че по време на репетициите се спазват абсолютно всички мерки.

И допълни, че са имали покана за Олимпиадата, която не се състоя, но се надяват догодина да успеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase