Снимка: БГНЕС

През април Ким Чен Ун изчезна, а целият свят се запита - какво се случва с лидера на Северна Корея? Спекулациите, че той е починал не закъсняха, а медиите започнаха да обсъждат кой ще е евентуалният му наследник.

Още по темата

Поне докато Ким не се появи при откриването на нова фабрика. Но дори и тогава се появиха спекулации, че това е двойник на Върховния лидер, а не самият той.

През последните няколко седмици, Ким Чен Ун отново отсъства от публичното пространство. Но тъй като Северна Корея пази ревностно вътрешните си дела от любопитните международни очи, не е ясно дали това се дължи на страха му от възможността да се зарази с коронавирус или защото... наистина се е случило нещо с него. По време на обсъждането кой може да е евентуалният му наследник, тъй като децата му са прекалено малки, едно от водещите имена бе на неговата сестра - Ким Йо Чен. Но много политически експерти поклатиха глава отрицателно - няма как жена да е лидер на Северна Корея.

Но сега, Ким Йо Чен е под светлината на прожекторите повече от всякога. Възможно ли е именно тя да се подготвя за позицията на Върховен лидер на страната?

Да, страната познава единствено и само властта, упражнена от мъже, а жените там са уважавани само защото са лоялни, грижовни и подкрепят, разбира се, своите велики мъже. Но всъщност, в цялата корейска история, броят на жените, които са уважавани от народа е малък. Сред тях е кралица Мин. Но тази голяма почит към нея се дължи главно на факта, че тя се е противопоставила на японското влияние чрез реформи и е била убита от "японските врагове", а не защото е била добър лидер.

До този момент познавахме Ким Йо Чен като жена, която подкрепя брат си - тя бе рамо до рамо с него по време на рязане на лентички, разгласяваше събщения, изпратени от Ким Чен Ун, подобряваше репутацията му, подаваше му писалката, с която подписа премирието с Южна Корея, което сега самата тя наруши и, разбира се, се появи на Олимпийските игри - на територията на врага.

Но напоследък тя има да каже много повече неща и те не са много положителни. Няколко пъти Ким Йо Чен предупреждава Южна Корея с "най-лошия сценарий", ако пропагандата, подкопаваща режима в Северна Корея не спре. Е, съседката й не успя да спре дезертьорите, които изпращаха балони с листовки против Пхенян, за това се стигна до крайните мерки - спиране на всякаква комуникация между двете Кореи, а днес и взривяване на офиса за връка между тях.

Ким Йо Чен дори заплаши, че ще изпрати армията на Северна Корея в демитализираната зона между държавите. Отправи предупреждения и срещу САЩ. Тя призова Америка да не се меси във вътрешната политика на Корея, за да не повлияе на предстоящите президентски избори.

През цялото това време, сред цялото това напрежение, Ким Чен Ун го няма. Вече става все по-трудно нейната нарастваща обществена роля точно по време на неговото отсъствие, да се разглежда като "чисто съвпадение".

Може би за Северна Корея наистина започва нова ера?

Това може и да не бъде потвърдено още дълго време. А може би наистина Ким Йо Чен служи като говорител на Ким Чен Ун, докато той се крие от COVID-19. Или може би той е осъзнал колко крехко е здравето му и е осъзнал нуждата от стабилен наследник на властта, ако нещо се случи в близкото бъдеще. Но засега нека приемем, че Ким Чен Ун е жив и мъжът, който се появи през май, не е негов двойник. Решението за издигането на Ким Йо Чен е прецедент - ролята, която тя изпълнява под ръководството на брат си е същата, която баща им изпълнява под ръководството на дядо им.

Повече от две десетилетия Ким Чен Ир стимулира управлението на Ким Ир Сен и го превръща в монополитен лидер, чието управление не може да бъде поставено под въпрос или оспорвано. Самото издигане на власт на Ким Чен Ир е малко по-дискретно. Той разчита на своята репутация на "геният, помогнал за утвърждаването на филисофията на баща му". Но към края на управлението му, на сцената се появява синът му - Ким Чен Ун, който играе ролята, в която сега влиза Ким Йо Чен.

Възможно ли е жена да е следващият Върховен лидер? Е, тя има някой недостатъци - за разлика от Ким Чен Ун образът й няма да предизвиква спомен и носталгия по Ким Ир Сен. А и е жена. И все пак не е като нежният пол да не е способен на кървави и безсърдечни политически решения. Но ако погледнем назад в историята, нито един Върховен лидер на комунистически режим, не е бил жена. 

Според експертите всички лидери, като Сталин и Хитлер, са използвали ресурсите на държавата, за да се промотират и да изграждат образа си пред обществото. В този аспект Ким Йо Чен има предимство пред брат си, тъй като от години тя ръководи именно отдела за пропагандата и агитацията в Северна Корея.

Истината е, че имайки предвид политиката в Северна Корея и липсата на прозрачност пред света, подобни спекулации могат да бъдат опровергани до дни.

Коментари Напиши коментар

107

Обобщено

преди 2 години

Ким се смее от сърце, а сестра му гледа злобно и не яде. Няма я изберат за премиер.

106

Кьовеши

преди 2 години

...Дано Кьовеши се намеси тук.... А в Северна Корея да са живи и здрави!!!!

105

Божков-премиер

преди 2 години

Божков - Премиер !!!!