Ясен Иванов - G Dogg е български рап изпълнител и поет, който е починал през 2011 г. на 31 години. Негов мемориален графит е изобразен на 74-то СОУ "Гоце Делчев" в София. Проектът е първият по рода си в България. 

Авторите на проекта са Александър Гогов, председател на "Българската Хип Хоп асоциация" и Петър Петков, който е част от екипа на "Музика от крайните квартали". Създаването на графита е отнело 3 дни и половина, въпреки атмосферните условия, сподели Александър. 
 
"Сантиментът на проекта е, че Ясен е възпитаник на 74-то СОУ. По-подходящо място от това просто нямаше. Това е произведение на изкуството, Arsek & Erase го сътвориха, те са световно признати", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Според Александър текстовете на Ясен Иванов винаги са изтъквали колко важно е образованието и средата, която човек изгражда около себе си. 
 
"Връзката между графитите и хип-хопа датира над 40 години. В случая връзката е, че приключиха снимките на първия в България филм за създаването на българската хип-хоп култура - "Музика от крайните квартали". G Dogg беше признат още приживе като значим за българския хип-хоп и ние решихме да заснемем създаването на този графит и да го включим във филма", допълни Петър Петков.
 
Той обясни, че хората в България асоциират графитите с обикновените драсканици по улиците, но "това е изкуство, което е признато в световен мащаб".
 
"Посланието, което искаме да отправим е, че децата, които учат в това училище, виждат графит на човек, учил тук. В същия момент той е успешен в това, което е правил. Децата могат да вземат пример", добави още Александър.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase