БГНЕС

Роман Полански е известен с много неща. Той е режисьорът на филмови класики като „Rosemary's Baby“ и „Chinatown“, вдовец на Шарън Тейт, която е брутално убита от последователите на Чарлз Менсън докато е бременна с първото си дете. Полански печели и награда „Оскар“ през 2003 година за филма си „Пианистът“. Той обаче е известен и с още нещо – множеството обвинения в изнасилване на малолетни момичета и бягството му от закона в САЩ.

През 2017 година „New York Times“ публикуваха, че още една жена е обвинила режисьора в насилие. Става въпрос за германската актриса Ренате Лангер, която е говорила с полицията в Швейцария и твърди, че Полански я изнасилил няколко пъти, когато тя е била само на 15 години. Тя допълва, че е казала на гаджето си за случилото се години по-късно, но никога не е повдигала обвинения, защото се е страхувала как това ще се отрази на родителите ѝ. 

„Майка ми щеше да получи инфаркт“, казва Лангер пред „Times“. Тя допълва, че се е чувствала засрамена, унижена и самотна. След като родителите ѝ умират, актрисата решава, че е време да разкаже за случилото се преди повече от 45 години. 
 
Според „Times“, тя се е срещнала с Полански, когато е работила като модел. Тогава той я кани в дома си в Гстад, а годината е 1972-а. Причина за срещата е прослушване за роля. Ренате твърди, че режисьорът я изнасилил първо в спалнята, а след това и в Рим, където се снима филмът „Naked Girl with Hat“, в който тя има малка роля. 
 
Обвиненията на германската актриса се прибавят към другите три, направени срещу легендарния Роман Полански. Това е история, която обхваща няколко десетилетия и включва американската система за правосъдие, както и тази на няколко европейски държави. Ето какво трябва да знаете за обвиненията срещу Полански и какво може да следва оттук-нататък.
 
Как започна всичко?
 
Най-известното от предполагаемите сексуални посегателства се случва през 1977 година, когато Полански, тогава на 43 години, се среща с 13-годишната Саманта Гейли. Той ѝ казва, че иска да я снима за френското списание „Vogue Hommes“ и през февруари прави няколко снимки близо до дома ѝ в Лос Анджелис. Месец по-късно режисьорът я кани в дома на Джак Никълсън, когато актьорът не е там. Въпреки това, тогавашната му приятелка Анджелика Хюстън се намира в имота. Тя обаче го напуска, когато Полански и Гейли идват.
 
Фотосесията преминава по план и завършва с Роман и Саманта във ваната. Режисьорът предлага на момичето шампанско, в което слага опиат, след което се възползва от нея в спалнята. Според показанията на Гейли, тя многократно е искала да си отиде вкъщи, но Полански не я е пуснал.
 
Още от историята на Роман Полански четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase