Снимка: БГНЕС

През май 2017 г. майката на Кристиан Николов обяснила, че карала с 45-50 км/ч, когато е катастрофирала с джипа Ауди Q7. Тогава тя отнася 1000 лева глоба за катастрофата с Рено. Тя казала още, че ударът станал на завой и колата й поднесла.

В обясненията си тогава майката на задържания за смъртта на Милен Цветков Кристиан Николов заявила, че съжалява за стореното, но пътят бил мокър, джипът поднесъл и тя не могла да го овладее.

При катастрофата, станала на 2 октомври 2015 г., е бил ранен шофьорът на реното Станил Станилов. Той имал счупване с разместване на бедрената кост на десния крак и повече от месец не можел да ходи добре.

Още по темата

Според доказателствата по делото катастрофата е станала на двупосочен път с по една лента за движение във всяка посока. Времето било хладно, сухо, а настилката - асфалтова, без дупки и неравности. Нямало улично осветление, видимостта по пътя се осигурявала само от фаровете на колите, пише "24часа".

Към 23,40 часа Станилов карал свето "Рено Клио". В колата на предната седалка пътувала жена, която после е разпитана като свидетел.

Внезапно джипът навлязъл в лентата за насрещно движение. Според мотивите на съда това е станало "без да има повод, тъй като пред управлявания от нея автомобил не се движели други коли, за да извърши маневра изпреварване или заобикаляне".

Непосредствено преди кръстовището Десислава се озовала с джипа в насрещната лента. Като видяла реното, предприела "аварийно спиране". Въпреки това, последвал удар с реното.

Защитата на Десислава изтъква, че тя е карала в рамките на позволената за града скорост и в "условията на лоша пътна обстановка". По делото няма данни в джипът й да се е возел друг човек. Така че на този етап версията, че Кристиан може да е бил в джипа или да е карал, не се потвърждава.

При анализа на доказателставта Софийският районен съд констатира противоречие между свидетелите по делото и показанията на Десислава само по отношение на пътната настилка.

Според Станилов и спътничката му тя била суха, а според Десислава Николова - влажна. Съдът приема за достоверни показанията на пострадалия и жената, возела се с него.

Една от причините е, че те са били разпитани още по време на разследването и думите им се потвърждавали от други доказателства - протокола за оглед на местопроизшествието и приложените по делото снимки.

Десислава дала обяснения едва в съда - в момент "сравнително отдалечен от събитията". В останалата част съдът приема твърденията й за "обективни, добросъвестно депозирани и кореспондиращи с останалите доказателства".

Николова е освободена от наказателна отговорност, тъй като е била с чисто минало, без осъждания и наказания по чл. 78а НК, който позволява освобождаване от наказателна отговорност.

Според съда до катастрофата с реното се е стигнало по непредпазливост. Като смекчаващи отговорността обстоятелства се сочат добрите характеристики на Десислава, "добросъвестното поведение по време на разследването и проявената към пострадалия загриженост" след катастрофата.

Тя самата казва, че е ходила да види ранения в болницата. До глоба, а не до по-тежко наказание, се стига и заради липсата на регистрирани предходни нарушения на Николова на правилата за движение по пътищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase