Pixabay

Работата от вкъщи по време на коронавирус може да е голямо предизвикателство. Освен това, че се нуждаете от по-голяма организация, има много неща, които да ви разсейват – роднините, децата, пълният хладилник, както и куп домакински задължения, които трябва да бъдат свършени. Хубавото е, че може да не обличате костюма с вратовръзката, а да си стоите с пижама.

 Въпреки промените заради коронавируса, мнозина имат неотложни задачи, чийто срок наближава. Това носи допълнителен стрес – какво и как ще направите, ще успеете ли навреме... А тези притеснения са свързани с нездравословно хранене. Също както ядете на крак в офиса, при това предимно сандвичи и солети, така и у дома може да закусите или обядвате набързо заради работата. А това води до болки в стомаха, подуване, газове и най-вече до покачване на килограми, особено ако ви липсва движение.
 
Ние сме устроени така, че понякога ефективната работа и храната са най-големият ни враг – или забравяме да ядем и после се тъпчем с вечерята, или прекаляваме с консумацията на вредни храни.
 
Как да се храните по-здравословно, работейки от вкъщи?
 
Направете си график, който да следвате
 
Дори и да сте в отпуск, изолацията заради COVID-19 може да насърчи вашия мързел и да ставате по обяд. Но когато трябва да работите, се старайте да следвате нормалното си работно време. Много успешни фрийлансъри, чийто офис всъщност е домът им, винаги стават по-рано сутрин, за да пият кафе, вземат душ и хапнат на спокойствие.
 
По думите на нутрициста Вилма Макдоналд, похапването на бисквитки и снаксове от време на време е най-голямата грешка, която хората правят, докато работят от вкъщи. Тя коментира пред „HuffPost“, че когато всеки има строг график, може да си разпредели времето и да има нормална обедна почивка, в която да яде на спокойствие. По думите ѝ, фокусът трябва да е в закуската, а по-късно, след самия обяд, трябва да има време и за няколко кратки почивки от по 5-10 минути.
 
Иначе, когато в цялата картинка има и деца, организирането е задължително. Така например може да закусвате с тях, а обядът да е малко преди да ги сложите да легнат на обяд.
 
Не яжте на бюрото
 
Не всички имат бюро у дома, където да работят по-комфортно. Някои сядат на дивана в хола и слагат лаптопа си на краката, други пък ползват масата в кухнята. Където и да изберете, трябва да внимавате с яденето. Не бива да има храна около вас, която лесно може да си вземете по всяко време. Така не само се разсейвате, но и променяте режима си на хранене. Ако сте закусили, но до вас има пакетче с фъстъци, вие ще си вземете малко, с което ще развалите обяда си, да не говорим, че ако искате лека следобедна закуска, ще ви дойде в повече.
 
Макдоналд препоръчва да ядете всичко далеч от импровизираното си работно място – хем е по-хигиенично, което е особено важно заради пандемията, хем няма да прекалите с похапването. Тя е категорична, че дори и да имате много работа, винаги си поставяйте граници – например свършете каквото ви е останало и тогава яжте, но никога не продължавайте без да направите почивка за обяд.

Пийте много вода и внимавайте с кафето
 
Кафето на старта на деня е задължително, но ще се учудите колко много кофеин приемат някои хора, докато си работят от вкъщи. 
 
Още за по-здравословното харене при работа у дома и изолация четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase