Снимка: Pixabay

Платформата за видео Youtube намали качеството на видеата си в Европа, след като почти в целия континент хората масово останаха по домовете си, съобщава Reuters.

Милиони европейци са принудени да останат по домовете си заради коронавирусът.

По-рано и друга услуга - Netflix, също съобщи, че ще намали качеството на видеострийма, след като европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон разговаря с изпълнителния директор на компанията Рийд Хейстингс.

Вчера европейският комисар Тиери Бретон е разговарял с изпълнителния директор на Netflix Рийд Хейстингс и са се съгласили компанията да намали качеството на видеото.

"Netflix реши да намали побитовата скорост в Европа за 30 дни", заяви говорител на компанията пред The Verge. "Нашите изчисления сочат, че това ще намали трафика на Netlifx в Европа с около 25%, същевременно осигурявайки достатъчно добра услуга за нашите членове", казва още той.

От 2011 г. насам Нетфликс има опит в осигуряване на достатъчно стабилна услуга в места с по-слаб интернет сигнал. Компанията използва инструмент, който автоматично избира качество на видеосигнала според скоростта на интернета.

От своя страна Youtube съобщи, че са отчели няколко пикови момента на натоварване и са взели мерки за намаляване натоварването върху системата.

Временно целия трафик в ЕС ще премине към стандартна резолюция, съобщи компанията.

На практика това означава, че видеата ще са с резолюция 640х480 пиксела. До сега автоматичните настройки бяха 720p или Full HD в 1080p.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase