Снимка: БГНЕС

След съдебни дела, които продължиха близо две години, Харви Уайнстийн бе осъден на 23 години затвор заради обвиненията в изнасилване и сексуален тормоз.

Миналият месец продуцентът бе признат за виновен от съда в Ню Йорк, а 23-те години затвор финализират падението на мъжа, чието име най-често е споменавано от сцената на наградите "Оскар".

В сряда Уайнстийн се появи в съда в инвалиндна количка. Той за първи път говори пред съда, като заяви, че "съжалява за действията си", но се чувства "изключително объркан" от начина, по който са се случили нещата. Коментар, който притесни последователите на движението #MeToo.

Адвокатите му бяха обжалвали присъдата, настоявайки, че дори най-малката присъда от пет години, ще значи доживотна присъда за клиента им. Съда обаче отхвърли молбата им, заявявайки, че продуцента "трябва да получи максималната присъда, заради това, че цял живот е тормозил жените, с които работи и не изпитва вина за случилото се".

Всичките шест жени, които свидетелстваха срещу Уайнстийн, стояха на първия ред в съда. Още поне 13 жени обвиняват продуцента в сексуален тормоз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase