Снимка: Getty

Общ преглед

Преди Турската инвазия през 1974 година Вароша е един от любимите курорти както на кипърци, така и на звезди като Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Ала днес улиците на града са празни. Някогашните хотели, ресторанти и магазини се рушат. Вароша се е превърнал в един от най-известните призрачни градове.

След инвазията на 20 юли 1974 година във Вароша нахлува турската армия. Месец по-късно следва втора, след което в града се възцарява тишина. Близо 40 хил. души са принудени да напуснат дома си и никога повече не се връщат в него. Едва шепа хора получават разрешение да влязат в спорната територия, обградена от телена мрежа.

В най-добрите дни на Вароша милионери събирали слънчеви лъчи на плажовете на курорта или от балконите на скъпите си хотели и се къпели в бистрите води. Днес тази територия струва близо 100 милиарда долара, според данни на местните медии. И въпреки че чистите води изглеждат по-примамливи от всякога, всяка една сграда във Вароша се руши, а градът сякаш е замръзнал назад във времето. През 2004 година дипломатът Кофи Анан прави първия  опит някогашните жители на курорта да получат позволение да се върнат у дома, ала то е отхвърлено след референдум.

Но може ли това скоро да се промени?

На 15 февруари представители на правителството на Кипър и Турция се срещнаха във Вароша, за да обсъдят бъдещето на града. На кръглата маса взеха участие вицепрезидентът на Турция Фуат Октай, турският министър на правосъдието, т. нар. "премиер” и "външен министър” на кипърските турци, политици, адвокати, бизнесмени. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ не бе поканен.

До решение обаче не се стигна. Тъкмо обратното – напрежението в Кипър отново се повиши.

За турците Вароша трябва да бъде отворена и върната обратно на гражданите.

"Поддържането на този райски бряг под суверенитета на турската република Северен Кипър в бездействащо положение е неприемливо от юридическа, политическа или икономическа гледна точка“, каза Фуат Октай, докато се разхождаше из града.

Турските и северните кипърски представители продължават инвентаризационните си усилия там, каза той.

"За съжаление това е изоставена зона с рушащи се сгради. Надеждата ни е Вароша да бъде възродена по начин, който ще съживи икономическия, търговския и социалния живот тук", допълни Октай.

Ала за Кипър, думите на турският вицепрезидент са "неприемливи“.

"Кипър не приема и няма да приеме турските провокативни действия във Вароша, някогашен квартал на севернокипърския град Фамагуста, който стои затворен от времето на турската инвазия на острова“, заяви кипърският президент Никос Анастасиадис, цитиран от "Сайпръс мейл".
 

Коментари Напиши коментар

31

Българите

преди 2 години

Защо ги пропускаш?

30

Нормален

преди 2 години

Американците си мислят че всичко се решава с пари ще бутнем на тоз малко но оня малко.Ама не става гърци и турци ще се мразят винаги арменци и турци сърби и косовари и така нататък.

29

Анонимен

преди 2 години

Туркмените-вън от Европа. Те са чужди. Както американците и китайците впрочем. А за Кърджали грижа не берете.Хората си знаят къде им е добре. Ако искаха щяха да се изнесат,ама си стоят тука!