Снимка: Bulgaria ON AIR

"IT секторът се развива стремглаво. Войната за таланти в този сектор е голяма. Инвестициите са големи, колегите там имат много придобивки, облагодетелствани са. Свидетели сме на какви ли не куриозни ситуации за привличането им. Останалите бизнеси би трябвало да заимстват от опита, който е натрупан там. Това каза Мария Тумбева, департамент "Администрация и управление“ – НБУ и експерт по публични лекции и обучения, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й бизнесът се развива, от икономическа гледна точка е по-добре да се наемат служители извън София.

Тя коментира глобалния индекс GTCI, според който България е 55-а по конкурентоспособност на талантите.

Тумбева посочи и че вече се говори за управление на талантите, а не за управление на кадрите.

"Това са агенти на промяната, ние се стараем да развиваме техните умения да дават пример на останалите служители", каза тя и допълни: "Талантливите служители са тези, които искат да останат в компанията, говорят добре за компанията навън и полагат необходимите умения да развиват стратегическите цели на компанията".

По нейните думи българинът е адаптивен като служител.

"Глобално знание" и "задържане на таланти" - това са показателите, по които страната е класирана най-високо. Експертът го обяснява с високото ниво на добър мениджмънт, който имаме в България.

"Мениджърите си дадоха сметка, че е важно да задържат служителите си", каза тя.

Социалните медии също имат роля в подбора на кадри. Препоръките също са важни, посочи тя.
Бонусни системи също се прилагат за препоръчан служител и те са обвързани с това до каква степен служителят ще се задържи, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase