Снимка: БГНЕС

След референдум, проведен този уикенд в Швейцария, в страната вече са забранени всякакви публични дискриминационни действия заради хомосексуалност. На наказание подлежи и всеки, които подбужда към омраза заради нечия сексуална ориентация, пише в свой материал DW.

Преди 40 години той е станал жертва на побой заради това, че е хомосексуален. 71-годишният швейцарец Жан-Пиер Сигрист казва, че със закон като приетия вчера това нямало да му се случи. "И полицаите нямаше просто да ми се смеят", добавя основателят на швейцарското дружество на хомосексуалните учители.

В Швейцария хомофобията вече е наказуема

С мнозинство от 63,1% швейцарците гласуваха на вчерашния референдум за допълнения към сегашното законодателство срещу расизма. Досега законът забраняваше речта на омразата и дискриминацията заради принадлежност към определена религия или етнос. С вчерашните допълнения вече са наказуеми и публични дискриминационни действия заради сексуална ориентация. Освен това на наказание подлежи всеки, който в писмен или устен текст, чрез изображения или жестове подбужда към омраза заради нечия сексуална ориентация.

Още по темата
В бъдеще се забранява на ресторанти, хотели, транспортни фирми, кина и обществени къпални да ограничават достъпа заради сексуалната ориентация на клиентите. За всички тези престъпления се предвиждат наказания до 3 години лишаване от свобода.

И занапред няма да има наказания за хомофобски изказвания в тесния семеен или приятелски кръг. Допустими ще останат и остри публични дебати по теми като еднополовите бракове например.

Езикът на омразата ще се наказва, когато преминава определени граници, пояснява пред агенция Франс прес юристът Александър Кюршо. При определени обстоятелства обаче на наказание могат да подлежат дори обикновени вицове или произведения на изкуството, ако се докаже, че служат за прикритие на езика на омразата.

Противниците на новия закон твърдят, че той ограничава свободата на словото и на убежденията. Всъщност тъкмо те, в лицето на дяснопопулистката Швейцарска народна партия, и на една малка християнско-консервативна партия, настояваха по законопроекта да се проведе референдум.

Жан-Пиер Сигрист се надява, че новият закон ще се противопостави срещу нарастващата нетолерантност. Той се застъпва за свободата на словото, но се противопоставя срещу "свободата да говориш всичко възможно". Сигрист многократно е изпитал на гърба си последиците от дискриминацията заради сексуална ориентация, макар че Швейцария изпревари всички немскоезични страни, отменяйки още през 1942 година наказателното преследване заради хомосексуалност. Тогава наказуеми останаха само хомосексуалните действия с непълнолетни (до 20-годишна възраст), както и хомосексуалната проституция.

71-годишният гей-активист приветства новия закон, но сред швейцарските ЛГБТ-среди се чуват и критики. Така например групата "Не на специалните права!" смята, че хомосексуалните хора нямат нужда от извънредна закрила.

"Църквите никога не са подбуждали към омраза"

А какво въздействие може да окаже новият закон върху върху богослуженията и проповедите в църквата? Както е известно, в консервативните църковни среди на хомосексуалността не се гледа с добро око. "По принцип за нашите църкви този закон нищо не променя", казва генералният секретар на Швейцарския протестантски алианс Матиас Шпийс.

"Нашите църкви никога не са подбуждали към омраза или насилие срещу хомосексуалните", твърди Шпийс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase