IStockphoto

Диетата на Аткинс и кето диетата са едни от най-популярните в последно време. И двете препоръчват да забравите за въглехидратите и по този начин да започнете своето отслабване. Това обаче е единственото, което имат като общи черти.

 
Кето диетата е създадена през 20-те години на миналия век като терапия срещу епилепсията. Тя обаче започва да набира все по-голяма популярност с годините и се използва като ефикасно средство срещу излишните килограми. Тя е доста близка до тази на Аткинс, но двете имат и големи разлики.
 
Ето какви са различията между кето диетата и диетата на Аткинс.
 
Лимитът на въглехидрати
 
Според американския академичен медицински център, човек, който приема 2000 калории на ден, трябва да си набавя около 45 до 65% от тези калории чрез въглехидратите. Тъй като и двете диети елиминират този хранителен продукт, тялото ви преминава през няколко стадия на адаптация и накрая започва да гори мазнини, за да получи нужната енергия.
 
Този процес се нарича кетоза и кето диетата ви съветва да останете на него колкото се може по-дълго време. В диетата на Аткинс обаче се следва този процес, но само в ранните му нива.
 
Според правилата на кето диетата, човек трябва да си състави меню, в което да влизат 60% мазнини, 30% протеин и само 10% въглехидрати. Последните числа могат да спаднат и до 5%. За човек, който консумира около 2000 калории на ден означава, че трябва да приема около 50 грама въглехидрати, а понякога и дори само 20.
 
Диетата на Аткинс е съвсем друга. Тя се разделя на четири фази: Въвеждане, Уравновесяване, Фина настройка и Поддържане. Всяка една от тях започва с доста рязка промяна в хранителния режим – имате право да ядете само 20 грама въглехидрати на ден.
 
След това обаче постепенно започвате да повишавате този прием, след като сте достигнали своята цел. Ако успеете да задържите желаното тегло за повече от месец, преминавате към последната фаза. Нейната цел е да промени изцяло начина ви на хранене за цял живот.
 
Още за разликата между кето и диетата на Аткинсчетете в Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase