През 2015 г. терористите на ИДИЛ атакуват публиката на рок концерт в зала "Батаклан" в Париж. В следствие на кървавия инцидент Жорж Салианс губи дъщеря си, а Азидн Амимур - сина си, съобщи Bulgaria ON AIR. И двамата са били на 28 години.

Сами, синът на Амимур, както и един от тримата нападатели, е убил Лола и още 89 души на концерта. Той загива при изстрел от силите за сигурност, преди да детонира експрозивите, прикачени на бронежилетката му.

62-годишният Жорж Салинас е бивш директор на службата за въздействието на околната среда върху здравето във френската столица.

След трагичния терористичен акт в залата "Батаклан", той става председател на асоциацията на жертвите на нападението. По този начин Аздин Амимур успява да се свърже с него.

"Поех инициативата, изпратих на Жорж Салинес имейл и с нетърпение чаках отговора му с известно опасение. Накрая получих отговор, той ми зададе въпроса, защо искате да ме видите? Обясних му, че искам да споделя тази скръб с него и да му кажа, че не сме семейство на терористи", коментира Амимур.

Салинас признава, че в началото не е могъл да приеме мисълта, че ще се срещне с бащата на един от убийците на дъщеря му.

Сами бил отличен студент по право с обещаващи възможности за кариера, но всичко се променя, когато напуска колежа и става автобусен шофьор. Така и успява да попадне в мрежите на джихадистите. След напускането на колежа, Сами заминава за Сирия като казва на родителите си, че ще работи за хуманитарна организация, но в последствие родителите му разбрали, че тове е лъжа.

Идеята да напишат обща книга идва на мъжете след редица срещи и разговори. В книгата те се опитват да потърсят отговор на въпросите, които ги тревожат.

В общата им книга "Все още имаме думи" Амимур пише писмо до загиналата дъщеря на Жорж, а Салинас - до сина на Аздин.

Двамата мъже имат благородни подбуди за проекта си, но той предизвика противоречиви реакции сред френското общество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase