Снимка: БГНЕС

На 77 години, след дълга, но смела битка с деменцията, почина звездата от "Монти Пайтън“ Тери Джоунс.

"Тери почина на 21 януари 2020 г., на 77 години, със съпругата си Анна Содерстрьом до себе си, след дълга, невероятно смела, но подплатена с много хумор, битка с деменцията. През последните няколко дни съпругата му, децата му, цялото му семейство и много от близките му приятели бяха неотлъчно до Тери, докато той си отиваше в дома си в Лондон. Изгубихме мил, забавен, топъл, креативен и обичащ човек, чиято безкомпромисна индивидуалност, непреклонен интелект и необикновен хумор са доставили удоволствие на безброй хора по света през 6 десетилетия“, гласи изявлението, което семейството на Джоунс разпространи.

"Неговата работа в "Монти Пайтън“, книгите, филмите му, телевизионните програми и поемите му ще живеят вечно, като достойно наследство на един енциклопедист“, допълват те.

Тери Джоунс страдаше от вид деменция, който го възпрепятстваше да комуникира, ала разсъдъка му бе в перфектно състояние. Диагнозата получава през 2016 година. Малко по-късно обявява, че вече не може и да пише.

Преди няколко месеца, неговият близък приятел - комедиантът Майкъл Пейлин, публикува снимка с Тери. По-късно той сподели, че му е чел части от книгата Dr Fegg's Encyclopeadia of All World Knowledge, която двамата пишат заедно.

"Той може да говори много малко напоследък, но може и се смя, докато му четях някои от страниците. Това, което ме впечатли най-много бе, че се смя само на частите, които той е писал“, сподели с познатото си чувство за хумор Пейлин.

Тери Джоунс оставя следа както пред, така и зад камерата, режисирайки някой от най-запомнящите се скечове на петорката "Монти Пайтън“. На екрана той често се появява облечен като жена, в драг, а зад камерата той създава Life Of Brian, комедия, която предизвиква гняв, когато излиза през 1979 година, но днес се е превърнала в класика.

В едно от интервютата си Пейлин казва, че се е възхитил на начина, по който Тери приел болестта си: „Той знаеше всички факти за диагнозата си и спираше дори случайни хора на улицата и им казваше: "Имам деменция, знаете ли. Предният лоб на мозъка ми офейква!“ Той знаеше точно какво му причинява и искаше да сподели това знание с всички, защото такъв бе Тери.“

Пейлин споделя, че деменцията може и да е отнела сдържаността на Тери, но той и по принцип не е бил толкова сдържан.

В своето изявление, семейството на Джоунс още благодари на лекарите, които са се грижили за него и са направили последните няколко години „не просто поносими, но понякога и забавни“.

"Надяваме се, че някой ден тази болест ще е изкоренена напълно“, допълват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase