Снимка: БГНЕС

На 93 години повечето монарси вече напълно са се оттеглили, за да си починат след дългата служба към народа. Но за кралица Елизабет II нещата не седят така – тя все още има пълен контрол над понякога разпръснатото си и проблематично семейство.

Когато Меган и Хари обявиха в Instagram, че се оттеглят от кралското семейство, Елизабет II за пореден път пое контрола в своите ръце, за да стабилизира и да спаси репутацията на кралското семейство. Тя сама свика срещата, на която да договори условията за напускането на Меган и Хари. И въпреки че преките наследници, принц Чарлз и принц Уилям, бяха до нея, тя беше тази, която излезе с лично изявление относно кризата.

"Елизабет II е олицетворение на хладнокръвността под напрежение, способна е да премине от едно предизвикателство към друго. Тя е изключителен професионалист и е много добра в кризи”, казва кралският историк Пени Джунор пред The Washington Post.

Елизабет II се качва на престола едва на 25 години след смъртта на баща си крал Джордж VI. Тогава тя се заклева да служи на страната си през целия си живот, независимо дали е кратък или дълъг. И до ден днешен прави точно това.

Със своите практични обувки и чанти, тя често е възприемана като анахронизъм от хората – нещо, което не принадлежи на времето си. И все пак, след като е работила вече с 14 британски премиери, тя остава здрав играч, който умее да преговаря.

През изминалата година кралицата накара бившият премиер Тереза Мей да напусне сцената, позволявайки й да запази достойнството си и приветства Борис Джонсън на власт, дори и той да я подведе за причините, поради които иска да разпусне парламента.

През 2019 година тя приветства встъпителните сесии на два парламента, държайки две речи, в които почти не обърка дума, посрещна Доналд Тръмп в Бъкингамския дворец, а медиите започнаха да тръбят, че след като Елизабет II навърши 95 г., принц Чарлз ще поеме по-голямата част от задълженията й. Дворецът побърза да отрече последното твърдение.

И докато здравето на съпруга на кралицата, принц Филип, се влошава бързо, физическото състояние на Нейно Величество е изключително стабилно. Тя все още разхожда последното останало куче, което има, след като коргитата й починаха, шофира колата си на територията на нейните имоти и язди коне.

Династията Уиндзор е една от най-големите, все още действащи монархии в света. През вековете тя е помогнала на нацията да премине през две световни войни, последвани от загубата на империята и отнемането на властта от Великобритания. Но най-големите предизвикателства, срещу които Елизабет II се изправя, са свързани със семейството й – разводи, афери, финансови сделки и пиянски свади.

Първо бе разводът на Чарлз и Даяна. Когато принцесата умира през 1997 година, първоначално кралицата не показва съжаление, което възмущава народа. Но после поправя грешката си като позволява Даяна не просто да бъде погребана с държавни, а с кралски почести.

Седмици преди кризата с Хари и Меган кралицата трябваше да се справи с друго – скандалът около сина й принц Андрю и отношенията му с педофила Джефри Епстайн. Тя настоя Андрю да се откаже от публичните си изяви. Но той си остава неин син все пак, за това не след дълго кралицата бе забелязана на езда редом до него.

Изявлението на Елизабет II след срещата в понеделник е крайно необичайно и лично. Тя обяви, че „кралското семейство подкрепя принц Хари и Меган Маркъл“, което дава ясна индикация – кралицата "схваща“ нещата.

Но все пак отбеляза, че ще има период на преход, през който внукът й и съпругата му ще разделят времето си между Великобритания и Канада. Според някои експерти това решение е гениално, тъй като така кралицата им дава шанс за по-леко и не толкова драматично напускане на сцената.

Според кралския биограф Робърт Лейси в изявлението си Елизабет II успява да звучи като „грижовната и подкрепяща баба на принц Хари и съпругата му, но също така ги хваща за гърлото и им казва: Приключете това за дни, не за седмици“.

"Какво можем да кажем за нейната твърдост? Все пак тя командва“, добавя Лейси.

"Тя отново трябваше да вземе контрол над нещата. Стоманена ръка във велурена ръкавица – тя не познава нищо друго освен дълг и чест и това е правела винаги“, казва редакторът на кралското списание Ингрид Стюард. По думите й, на кралицата й помага факта, че се "грижат добре за нея“, което означава, че тя не се реди на опашки, не плаща сметки, не готви вечеря, нито пък оправя леглата.“

След почти седем десетилетия на трона Елизабет II остава суверен, шефът, титулярният държавен глава - и морален авторитет, глава на Английската църква.

Според режисьора на документални филми Денис Блейквай, Уиндзор успяват да запазят властта толкова дълго време, тъй като монарсите се грижат за името на короната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase