Снимка: БГНЕС

Кралица Елизабет II подкрепи принц Хари и Меган Маркъл в намерението им да станат „старши“ членове на монархията и да изкарват парите си работейки. И макар за британската корона това да беше шок, в много Европейски държави, където също се подвизават кралски семейства, фактът, че старшите членове на династията работят, не е толкова голям проблем. В някои монархии обаче желанието да се трудиш и сам да вадиш парите си води до принудително отказване от титлата, която притежаваш.

Най-успешният пример за това е Нидерландия

Братът на краля на Нидерландия, принц Константейн Орански и съпругата му работят в глобален политически мозъчен тръст и почасово в Министерството на външните работи.

"Те се договориха, че ако той започне да живее живот далеч от трона, когато короната има нужда от него, ще изостави всичко настрана, за да се помогне. Но преди да започне работа, принцът трябваше първо трябва да се консултира с правителството, кралят и монархията, за да сподели какъв е планът му“, обяснява кралският репортер на Нидерландия Рик Еверет.

Двойката почти никога не се появява на събития свързани с холандското кралско семейство.

По-големият брат на принц Константейн, принц Фризо, също работи. След като получава диплома за аерокосмическо инженерство, той е нает от компания за обогатяване на уран. За жалост Фризо умира през 2012 година, когато е затрупан от лавина по време на ски в австрийските Алпи.

Членовете на кралското семейство, които получават заплата за работата си, не получават конституционни надбавки, финансирани от данъкоплатците.

От друга страна крал Вилем‑Александър Нидерландски все още служи като пилот в компанията за пътнически полети KLM, но той определя това "повече като хоби, отколкото като работа“.

През 2005 година пък е сключена сделка с медиите, която осигурява на кралското семейство спокойствие. Те могат да бъдат фотографирани на официални събития или когато изпълняват задълженията си към короната, но когато са на почивка или се занимават с личните си дела, правителството организира официална снимка. През останалото време кралските особи трябва да бъдат оставени "на спокойствие“. По този начин и кралското семейство е в безопасност докато върши личните си задължения, и гражданите са доволни.

Но в Норвегия ситуацията не е толкова благоприятна

През 2002 година най-голямата дъщеря на норвежкия крал Харалд V Марта Луизе се омъжва. Тогава решава и да се фокусира върху личната си кариера. Но по-късно е обвинена, че използва титлата си, за да печели пари.

Миналата година Марта Луизе и съпругът й организират семинар наречен "Принцесата и шаманът“, който обещава на участниците да "преоткрият себе си“. Но името му кара хората да се възмутят и предизвиква скандал в Норвегия. Засрамена, Марта Луизе се отказва от титлата си на принцеса за бъдещите работни начинания.

"Много съжалявам за това, че използвах титлата "принцеса“ за името на турнето си. Разбирам, че това беше грешка и какво се провокира от нея, когато подобна титла се използва по този начин. Приех тази дискусия сериозно и след разговор със семейството ми решихме, че е най-добре да направим някои промени“, написа тя в Instagram.

Но въпреки че губи титлата си, Марта Луизе продължава да се появява със семейството си на важни събития.

Съпругът на шведската принцеса отказва титлата още преди сватбата

През 2013 година Кристофър О'Нийл се жени за принцеса Мадалийн. Кралят на Швеция веднага му предлага титла, но британецът я отказва, тъй като иска да продължи да се занимава с бизнеса си и да печели сам парите си.

Така, докато принцеса Мадалийн продължава да се занимава със своите дела, свързани с кралското семейство, Кристофър работи като финансист. Той все пак се появява често заедно с монарсите на важни събития, а швейцарците не го критикуват, тъй като не е приел титлата още от самото начало. Но ако "О'Нийл бе приел да стане принц, щеше да има много проблеми“, казват кралските експерти.

Децата на Мадалийн и Кристофър също ще се наложи да работят, за да изкарват пари, тъй като кралят на Швеция обяви, че "ще съкрати монархията“ и отне титлите на петима от внуците си. Децата все пак "теоретично остават претенденти за трона“ и въпреки че няма да имат кралски задължения, все пак ще се появяват със семейството си на важни официални събития.

Испанската херцогиня, която изгуби титлата си

Принцеса Кристина е първият член на испанското кралско семейство, който започва платена работа. След сватбата си през 1997 година, тя получава титлата Херцогиня на Палма Де Майорка от баща си. Но през 2015 година брат й крал Фелипе VI и я отнема, тъй като тя трябваше да бъде свидетел в процес срещу съпруга й.

Днес тя работи за благотворителна организация, живее в Женева и няма никакви кралски задължения. Никога не се появява и заедно със семейството си по време на важни събития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase