Снимка: Полицията в Дърам

Цели шест години неизвестни лица са оставяли пачки пари в село Блекхол Колиери в графство Дърам в Северна Англия. Сега най-накрая било установено кой прави това, макар че „добрите самаряни“, както ги нарича полицията, предпочитат да останат анонимни.

Парите – пачки от по 2 000 британски лири в банкноти от по 20 лири, винаги били оставяни на видно място, често направо на тротоара.

Двамата дарители разказали пред полицията, че те неочаквано са се сдобили с много пари и са решили да ги споделят. От 2014 г. те са направили това в Блекхол Колиери не по-малко от 12 пъти.

Едната от дарителките казала, че се чувства емоционално свързана с това бивше миньорско село, след като в миналото получила помощ от местен жител и сега  иска да се отблагодари на цялото село.

През последните 6 години местните жители са предали в полицията всички намерени пари – 26 000 лири.

Съгласно британските закони, ако собственикът на намерени пари не бъде открит или той откаже да си ги вземе, след определен период от време парите се дават на онзи, който ги е намерил.

Всички намерени до момента пари са били върнати на хората, които са ги намерили, пише Би Би Си.

„Добрите самаряни“ специално оставяли парите не само на видно място, но и на места, където живеят по-бедни хора, например пенсионери. Те често изчаквали наблизо, за да се убедят, че парите са намерени.

„Много се радвам, че можем с увереност да кажем, че не става дума нито за престъпна дейност, нито за човек с някакво психическо разстройство – заяви говорителят на полицията в Дърам Джон Фостър. - Искам да благодаря на тези добри самаряни, че се свързаха с нас, както и на честните жители на селото, които всеки път носеха парите в полицията“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase