Снимка: БГНЕС

Гренландците не са свикнали да са в центъра на вниманието. Но през миналата година всички очи бяха вперени в острова, след като Доналд Тръмп обяви, че иска да го купи.

"Гренландия не е за продан“, обявиха местните, а премиерът на Дания Мет Фредериксен нарече желанието на американския президент "абсурдно“.

Последва лек дипломатически скандал, след като Тръмп отговори на тези думи, като нарече коментара на Фредериксен "гаден“.

След малко дрязги, САЩ и Дания изгладиха отношенията си, а Америка обяви, че ще увеличи присъствието и влиянието си на острова, като освен това, ще отвори и свое консулство там. Първото от 1953 година насам. САЩ също така имат и военна база в района -  Thule Air Base.

Но Тръмп не е единственият, който е заинтересован от Гренландия. Китай също иска да установи сериозни икономически връзки с острова.

Но защо изведнъж Гренландия стана толкова привлекателно място? И какво ще означава американското консулство както за икономиката, така и за самостоятелността на острова?

Нека първо обърнем внимание на Гренландия

Тя е 9 пъти по-голяма от Великобритания. Ако приемем, че Австралия е континент, то Гренландия автоматично става най-големият остров в света. Близо ¾ от неговата територия са покрити с лед. Там живеят близо 56 хил. души, което прави острова най-слабо гъсто населената държава на Земята. В сравнения с нея Намибия и Монголия изглеждат пренаселени. 

Повечето хора живеят в столицата Нуук, а до останалите градове по крайбрежието няма пътища - единственият начин да стигнеш до там е със самолет или лодка, но през зимата и двата начина са невъзможни.

Гренландия става собственост на Дания през 1814 година, но е автономна държава, със свой парламент, който се грижи за вътрешните работи, а министрите, които островът изпраща в парламента на Дания в Копенхаген, се грижат за международните отношения.

В момента икономиката на Гренландия се поддържа от две неща – риболовът, който представлява 95% от износа на страната и годишен бюджет от правителството на Дания, който е в размер на 600 милиона долара и представлява половината от целия годишен бюджет на страната.

Според експертите има две причини, поради които Гренландия изведнъж стана толкова апетитна. Те са икономически и стратегически.

Климатичните промени

Икономически. Гренландия има може би най-големият запас от редки земни метали на Земята. Те се използват главно в производството на мобилни телефони, електрически коли и компютри.  Стратегически. Островът се намира между Северна Америка, Европа и Русия.

Климатични промени водят до по-топло време, а по-високите температури водят до топене на ледниците. Това означа, че съвсем скоро ще е  по-лесно да се добиват тези ценни метали, а корабите, било то товарни или военни, по-лесно ще преминават през Арктическия океан.

Но датският геолог Миник Розинг твърди, че Гренландия има много повече съкровища, които лежат под нейната повърхност.

"Има желязна руда, рубинена мина, злато, дори платина. А климатичните промени правят плаването от и до Гренландия по-лесно“, казва Розинг пред BBC. Но суровите зими, дори и с по-топли температури, не позволяват постоянна работа в мините.

"Не можеш да копаеш 12 месеца, а само най-много 3. Това означава, че всякакви инвестиции, които правиш в мините, са неактивни за няколко месеца, което прави нещата трудни. А това значи, че могат да минат близо 50 години, преди да имаш нормална продукция“, обяснява геолога.  За това, той твърди, че САЩ имат нужда от Гренландия по-скоро в стратегически аспект, отколкото икономически.

Въпреки че правителството в Дания отказва коментар по темата на BBC, министърът от опозицията Сорен Есперсен твърди, че консулството на САЩ в Гренландия може да предизвика още по-голямо желание у населението на острова за независимост.  Според едни социологически изследвания, 64% от местните жители искат да се разграничат от Дания, а според други процентът е значително по-нисък – 38%.

"Американците искат да са готови, когато Гренландия обяви независимостта си. Те добавят масло в огъня на гренландското желание за независимост“, казва Есперсен. Той също така не иска да вижда и Китай да установява връзки с острова. Датското правителство също е съгласно с това. През 2017 година то финансира построяването на две нови летища в Гренландия, вместо да сключи сделка с китайска фирма.

Да сега гренландците са обединени около едно - независими или не, те не искат никоя друга държава да установява контрол над родния им дом. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase