Снимка: архив, БГНЕС

При покупката на употребяван автомобил е важно не само колко богато е оборудването, но и състоянието му. За да се ориентирате за техническото състояние, направете пробно шофиране и обърнете внимание за нетипични шумове - и не позволявайте на търговеца да усилва радиото, за да ви покаже "колко добре свири". Проверете автомобила за следи от ръжда, което е много важно специално при по-старите коли.

Докато консумативите често могат да бъдат сменени евтино, един ремонт на двигателя или предавателната кутия може да оскъпи покупката няколко пъти. Затова е добре да подложите двигателя на специална проверка. Разбира се, може да го възложите и на специализиран сервиз, но е възможно да го извършите и сами.
 
Двигателят и кутията трябва да издържат целия живот на автомобила. При нов автомобил може да удължите живота на двигателя чрез правилна експлоатация. Когато купувате кола втора ръка обаче, не знаете дали предишният собственик е бил внимателен.

Двигателят и кутията са сложно изработени и съответно скъпи агрегати. Ако преди покупката продавачът откаже да ви даде възможност да проверите двигателя, по-добре се откажете. Сериозен продавач не би следвало да ви откаже подробен тест.

За да изпробвате двигателя, няма как да пропуснете тестовото шофиране. Настоявайте да го извършите сами. Уговорете време от поне час и го използвайте пълноценно, за да изпробвате автомобила.

Намерете най-близката бензиностанция и проверете нивото на маслото. Вижте и дали двигателят е сух. От връзките не трябва да капе масло. Измерването на нивото на маслото трябва да даде резултат в нормални рамки. В края на пътуването може да измерите маслото отново, за да се уверите, че няма загуба. Разбира се, по време на пътуване не трябва да се включват аварийните лампи на таблото.

Изберете някоя спокойна улица или страничен път. Намалете скоростта и открехнете леко вратата. Ослушайте се за нетипични шумове. Ако чуете нещо, е важно да се извърши по-задълбочена проверка или да се откажете от покупката на този автомобил.

Карайте из града, най-добре на отсечка със светофари. Проверете ускорението и поведението на двигателя в покой. Обърнете внимание дали оборотите остават в нормалния диапазон и дали не се менят на празен ход.
 
При възможност направете и кратко шофиране по магистралата и ускорете до 100 км/ч. При този тест също е важно да не се появяват нетипични шумове и неспокоен ход. Обърнете внимание на оборотите и ускорението.

Двигателят не може да бъде изваден от автомобила, нито пък имате възможност да надникнете в него. Ако искате да сте напълно сигурни, уговорете автомобилът да бъде проверен в специализиран сервиз, където да бъде извършен интензивен тест на двигателя. Там е възможна проверка на бобините и измерване на реалната останала мощност.

Новини за автомобили четете на Automedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase