Снимка: EPA

Иран изстреля повече от дузина балистични ракети по американските сили в Ирак, съобщи Пентагонът късно във вторник. Иранският ислямски революционен гвардейски корпус заяви, че атаките са отмъщение за американското убийство на иранския генерал Касем Солеймани.Hidden Field

Операцията „мъченик Солеймани“ била отмъщение за целенасоченото убийство на генерал Касем Солеймани от американските военни миналата седмица. Действието е извършено от авиационното звено на Революционната гвардия, което отговаря за иранската ракетна програма. Първоначално няма информация за възможни жертви или щети.

Атаките са били насочени към две военни бази - Ал-Асад в Западен Ирак и Ербил в Северен Ирак, които са били в повишена бойна готовност заради заплахите за отмъщение на Иран, каза Пентагонът.

Първоначални индикации за жертви или оценка на щетите няма, казват служители по отбраната на САЩ. В базите персоналът е останал прикрит и в бойна готовност, докато не можел да се увери, че атаката е приключила. Нито една от двете бази няма противоракетни батерии Patriot, които се използват за защита от нападения на балистични ракети, заявиха военни служители.

В изявление иранската армия призова американския народ да поиска оттеглянето на войските му от региона и заяви, че всяка по-нататъшна агресия ще бъде посрещната с още по-голяма сила.

„Предупреждаваме Великия сатана, арогантния и опитен режим на САЩ, че всяка по-нататъшна агресия или друг ход ще бъде посрещнат с по-болезнен и смазващ отговор“, се казва в изявлението.

Говорителят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че президентът Тръмп е бил информиран и се е консултирал с представители на администрацията. Тръмп посети Ал Асад през 2018 година.

Нападенията се случват, след като по-рано във вторник Тръмп и висшите служители на неговата администрация  се опитаха да затвърдят позицията си, че САЩ действат в самозащита, като убиха генерал Солеймани, който като командир на Ислямската революционна гвардейска група е подготвял военните действия на Иран и неговите съюзници в чужбина.

„Генерал Солеймани беше терорист и планираше много голямо нападение и много лоша атака за нас и други хора и го спряхме. Не мисля, че някой може да се оплаче от това", заяви Тръмп в Белия дом“, цитиран от Wall Street Journal. Той заяви още, че разузнаването, на което е разчитал, за да нареди атаката, е засекретено, но подробности ще бъдат споделени с членовете на Конгреса в сряда.

"Той пътуваше с ръководителя на Хизбула", каза Тръмп, очевидно визирайки Абу Махди ал Мухандес, ръководител на проиранската иракска милиционна група Катаиб Хизбола, който също беше убит при удара. „Те не бяха там, за да обсъдят ваканция. Не бяха там, за да отидат в хубав курорт в Багдад. Те бяха там, за да обсъдят бизнеса си. И спасихме много животи, като прекратихме живота му".

Коментари Напиши коментар

160

Анонимен

преди 6 месеца

Ислямската революция е 1000 пъти по-силна от болшевишката - не я е страх да нападне САЩ за разлика от Сталин, който трепереше да не настъпи мазола на белия си бащица !

159

Анонимен

преди 6 месеца

Пръстите в контакта, чаршафа в трътката и си сънувал Империята отвръща на удара. Ще ти се ядрен удар ама само в сънищата ти.

158

ПроСоТо

преди 6 месеца

До Анонимен

ти изглежда ще да си голем специалист,а?..Щом си "на ти" със.."транзисторните технологии"..

..Па речи ни и какви други "технологии" познаваш,те на базата на какво са създадени?

Блокиралата тотално електроника на "Даналд Кук" каква беше?..-И тя ли "на транзистори"?
.....
чудите са какви щуротии да измисляте..