Снимка: Reuters

Политическата 2019 година в Украйна започна с изявление на Владимир Зеленски за намерението му да участва в изборите няколко минути преди поздравлението на Петро Порошенко и завърши със собствените му поздрави за настъпващата 2020 година – вече като президент. Какво показа през тази една година новият президент на Украйна, коментира руският вестник "Взгляд“ в материал, цитиран от "Фокус"

Политическата кариера на актьорите (включително комиците) не е толкова рядка. Основното им предимство обикновено е високото начално ниво на популярност. Актьорът Роналд Рейгън преди да стане президент през 1980 г., беше губернатор на Калифорния и се занимаваше с професионална политика от 1964 година. В Русия комикът Михаил Евдокимов преди да стане губернатор на Алтайския край през 1995 г. е издигнат в Държавната дума, а през 2003 г. - в Московската регионална дума.

Владимир Зеленски започна без никаква предварителна подготовка - веднага премина към президентството и веднага спечели. Освен това той посреща края на годината в много добра политическа форма: сега 67% от гласоподавателите му се доверяват, докато през май, когато той официално пое поста, 69% изразяваха доверие към него.

Два фактора работеха в полза на Зеленски.

Първо, в украинското общество се е натрупало желание за промяна на политическия елит. Дори беглият анализ на политическия елит на Украйна показва, че повечето от управляващите успешно са влезли в политиката на изборите през 1998 г. (първите, в които половината от депутатите са избрани с листи на политическите партии). Тогава Виктор Медведчук и Петро Порошенко влязоха в Радата, а Юлия Тимошенко беше избрана на частични избори в освободил се едномандатен район година по-рано.

Второ, не би било напълно коректно да се каже, че Зеленски започва политическата си кариера именно с изборите през 2019 година. Просто кариерата му беше виртуална. Популярното предаване "Вечерен квартал“ беше до голяма степен посветено на иронията на украинската политика. Така Зеленски (говорещ в предаването в образа на Виктор Юшченко) се възприема като човек, разбиращ лошото положение в страната.. Е, за поредицата "Слуга на народа", където Зеленски се появи вече в ролята на президент, не е нужно да се говори много.

Разбира се, можете да не вярвате в "теорията на конспирацията“, според която самият сериал е заснет, така че избирателите да свикнат със Зеленски като президент, но подобно допускане има своето място. Година преди триумфалната номинация на Зеленски, преди речта на президента, певецът Олег Винник се изкачи в новогодишното шоу на импровизиран трибуна, но не се изказа - веднага беше свален от охранители ... Очевидно, номинацията на Зеленски е била подготвяна поне година назад.

Как се прояви Зеленски като президент?

Избирателите очакваха немалко от него: 1) промяна на политическия елит; 2) отстраняване на корумпираните служители; 3) прекратяване на войната; 4) подобряване на социално-икономическата ситуация в страната. Нямаше заявление за промяна в общия политически курс и затова той не се промени.

1. Президентът Зеленски направи повечето от това, което се очакваше от него - проведе предсрочни избори за Върховната Рада и замени повечето кадри на изпълнителната власт. Нещо повече, огромното мнозинство от новите хора се оказаха непознати за никого - те наистина никога досега не са се занимавали с политика.

Разбира се, да се каже, че този опит е успешен би било преувеличение. Съставът на настоящото украинско правителство не може да не предизвика изумление - той е изцяло екип от имигранти и грантови структури на фондацията на Сорос, които не само никога не са имали намерение да продължат политическата си кариера в Украйна, но и като цяло не са се свързвали с „тази страна“. Типичен пример е министърът на финансите Тимофей Милованов, бившият основател на частен университет, чието преподаване се провежда само на английски език. Най-голямото му откритие беше откриването на разликата между икономическите реалности и тези, записани в либералните учебници.

Зеленски обаче нямаше „фабрика за кадри“, за да промени регионалния елит. През 2019 г. не се проведоха предсрочни местни избори. Така възможността за отмъщение на стария елит остава.

2. Досега няма особен успех в борбата срещу корупцията. Нито едно наистина важно дело за корупция не е приключило. Самият Петър Порошенко е призован за разпит, но не повече.

Избирателите обаче са доволни от резултатите до момента. В крайна сметка бяха премахнати най-досадните фигури на властта. Направени са няколко значителни ареста. Зеленски иска не просто образуване на дела, а висококачествено разследване с гарантиран резултат. Гласоподавателите го разбират - украинските антикорупционни структури страдат именно от неспособността да предадат преписката с делото до съда.

Най-важното обаче е, че никой няма да се бори с олигархията и транснационалните корпорации, които са основният фактор за корупцията навсякъде по света.

3. Войната също не е спряла, но има определени успехи:
- беше извършена размяна на затворници и задържани (включително украинските военни моряци, станали жертва на Керченското приключение на Петро Порошенко);
- в три пункта се проведе отвеждане на войските;
- Проведе се среща в "Нормандския формат", включително и преки преговори с Путин.

Именно последните бяха ключови за общественото мнение. След тази среща намаляващият рейтинг на доверие на президента скочи с 10%.

Трябва да се има предвид, че украинското обществено мнение към Минските споразумения е по-скоро отрицателно. Украинците искат да сложат край на войната, но не искат да изпълнят условията от Минск. Затова президентът трябва да извършва сложни маневри, за да не бъде обвинен в предателство. Например, точно на заключителната пресконференция в Париж, той си позволи да прочете списък с „червени линии“, които радикалната опозиция му забранява да преминава ...

4. Социално-икономическата ситуация в страната е неподвластна на актьорското обаяние на Зеленски.

От една страна, тя продължава да се влошава независимо от намеренията на властите. Например към края на годината промишленото производство рязко спадна. От друга страна, реформите, предложени от властите, са непопулярни и в същото време водят до „шок без терапия“. По-специално изключително непопулярното отваряне на пазара на земеделска земя, за което МВФ настоява. Социологията показва нарастващата загриженост на гражданите именно към икономическата ситуация в страната.

Въпреки това някои стъпки на новото правителство изглеждат доста успешни. По-специално, украинските фермери тази година събраха рекордна реколта от зърно. Очаква се леко намаление на плащанията на комунални услуги (проблемът с неконтролирания им растеж беше много остър през последните години). Явно преговорите за транзита на газ са приключили успешно за Украйна - той ще бъде запазен, макар и в по-малки обеми.

* * *

Обобщение: като цяло украинците са предприели необичаен експеримент и резултатът от него не изглежда напълно отрицателен - досега президентът Зеленски успя да отговори на очакванията на своите избиратели.
Но избирателите очакват немислимото от него. Те искат икономически растеж по пътищата на либералната политика, прекратяване на войната, без да изпълняват споразуменията от Минск, подобряване на качеството на държавното управление в ръцете на студенти от грантовите структури ...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase