Снимка: архив, Ройтерс

Борба с климатичните промени, социално равенство, мир и сигурност, вътрешнополитически проблеми доминираха новогодишните послания на световните лидери за 2020-та година.

Германският канцлер Ангела Меркел посвети новогодишното си послание на глобалното затопляне.

"Глобалното затопляне е реално и е заплаха. Повишаващите се световни температури и проблемите от затоплянето са причинени от човека. Трябва да направим всичко възможно, за да се преборим с това предизвикателство. Това все още е възможно", заяви канцлерът.

Френският президент Еманюел Макрон акцентира върху вътрешната политика - протестите срещу пенсионната реформа, предаде БНР.

След триумфа на изборите в навечерието на празниците британският премиер Борис Джонсън обеща фантастична година за Великобритания.

"Започваме като изпълним Брекзит този месец. На 31-ви излизаме от Европейския съюз, за да чертаем собствения си път на суверенна нация, връщаме си контрола върху парите, законите, границите, търговията и това е само началото".

На път към новогодишното тържество американският президент Доналд Тръмп обеща, че през 2020-а няма да има война с Иран.

Президентът на Китай Си Цзинпин заяви, че 2020-та ще бъде крайъгълна година за Китай и обеща да елиминира бедността.

"Живеем в турбулентни, динамични и противоречиви времена", заяви руският президент Владимир Путин и се фокусира върху единството на руснаците в преодоляването на предизвикателствата на бъдещето.

Турският президент Реджеп Ердоган обеща пълно изпълнение на военното споразумение с Либия.

Иранският държавен глава Хасан Рохани изрази надежда за мир и сигурност по света.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун за първи път от 2013-а не направи новогодишно обръщение, но отмени на партийно събрание мораториума върху тестове на междуконтинентални балистични ракети.

Папа Франциск посвети новогодишното си послание на жените.

"Прераждането на човечеството започва с жените, те са източникът на живот и все пак непрекъснато са бити, изнасилвани, принуждавани да проституират и да потискат живота, който носят в утробата си. Всяко насилие срещу жените е оскверняване на Бог".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase