Снимка: архив, БулФото

Комисията за енергийно и водно регулиране реши цената на природния газ за първото тримесечие на 2020-а година да бъде намалена с 1,81% в сравнение с последните три месеца на миналата година.

От днес България ще получава руски природен газ през Турция, а не през Украйна, както досега.

Преговорите между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" бяха финализирани в края на миналата година. От смяната на трасето страната ни се очаква да пести средно по 70 млн. лв. годишно от транзитни такси, а газът може да поевтинее с 5%. 

През новия пункт - "Странджа-2", България ще получава 2,9 млрд. кубични метра газ годишно, а инфраструктурата ни е готова да поеме количествата според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Имаме 11 километра газопровод от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа", както и газоизмервателна станция "Странджа". Те са въведени в експлоатация. И съществуващата инфраструктура, която е по т.нар. трансбалкански газопровод, също е в готовност да пренася количества и по сега съществуващото трасе", каза той, цитиран от БНР.

От днес работи и нова платформа за двустранна търговия с природен газ.

Тя ще позволи на крайните потребители, които са пряко присъединени към системата, да сключват договори за покупка на синьо гориво. До една година всички сделки на газовата борса ще започнат да се извършват чрез тази платформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase