Снимка: Pixabay

Средно по 10 лева за килограм свинско за коледната трапеза броят жителите на големите градове като София, Бургас и Варна, показа проверка на "Труд" в търговската мрежа.

Мръвките през тази година са по-скъпи с между 15 и 40 на сто спрямо предходния декември, категорични са търговци.

Още по темата

Причина за ръста са нарасналото потребление, кризата със свинската чума през лятото, която намали родната продукция и фактът, че пазарът разчита основно на внос и зависи от надценките на прекупвачите, обясниха експерти.

Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че през последната година цените на едро на свинското месо са се увеличили със средно 2 лева за килограм от 7,41 лв. за ноември 2018 г. до 9,39 лева за същия месец на 2019 г.

В магазините увеличението на мръвките се усеща още по-драстично, категорични са потребителите.
Затова и повечето предпочитат да купуват от промоции, така че да преглътнат ценовите разлики с предходното предпразнично пазаруване. Намаленията в големите вериги на избрани месни продукти са факт и през последните дни преди Коледа и Нова година.

В същото време цената на пилешкото месо на едро през последната година е останала почти без промяна, показват още данните на ДКСБТ. Увеличение с по 60-80 ст. за килограм има в цените на колбасите и саламите, става ясно още от данните.

Най-скъпо на коледната трапеза излиза пуешкото месо, въпреки че то не е традиционно за нашите географски ширини.

В месарските магазини в Бургас филето върви за 19,80 лева за килограм, а пуешката пържола от бут се търгува срещу 11,80 лева за килограм.

От дни във Варна се вият опашки за качествени родни мръвки, въпреки че цените в месарниците са с около 2 лева повече за килограм в сравнение с продажната стойност в големите вериги.

Средно 10 лв. за кг свинско броят варненци за коледната трапеза. Каймата за зелеви сарми по месарниците и в хипермаркетите не се различава по цена – 6-6,50 лв./кг. В големите магазини обаче може да се намери по-евтино месо на промоция – кило джолан с кост за 7,20 лв., ребра за 7,99 лв., контрафиле – за 9,99 лв. и бонфиле – за 12,99 лв. Вратните пържоли излизат от 9 до 10 лв. според това дали са с кост или без.

В някои обекти се продават и малки прасенца по десетина килограма на цени от 14-16 лв./кг.

В Бургас цената на дребно на свинското месо е подобна и то се търгува средно за около 10 лева килото. Толкова вървят гърдите и котлетите. Джолан с кост е 6, 50 лева за килограм, бахурът 6, 80 лева. Наденицата върви по 11 лева, а телешкото мляно е 9 лева за килограм. За агнешко и телешки шол потребителите броят по 12 лева за кило. 7 лева е шилешкото, съответно по 6, 50 и 3 лева са свинските уши и крака. 5, 50 лева е телешкото шкембе, а свинското е 4 лева, свинският черен дроб също върви по 4 лева. 7 лева струват агнешките дреболии.

Пържола от пилешки бут без кожа струва 7, 20 лв., а пилешкото филе е 9, 40 лв.

Фермерското пиле се продава по 6 лева килограма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase