Снимки: Reuters

Днес край Чернобил има каравана, която продава най-различни неща – от фалшив радиоактивен сладолед, до консерва от която „можеш да вдишаш незабравимата миризма на изоставени сгради на Съветския съюз, влажността на мазетата, примесена с аромата на Припятски рози“.

Още по темата

Радиоактивният рай за туристи

Броят на посетителите на мястото, унищожено от най-голямата ядрена катастрофа през 1986 година, постоянно расте. Хората са привлечени от спадащите нива на радиоактивност и „тъмният туризъм“. Все пак - кой би отишъл във Венеция, когато можеш да си направиш селфи в Припят?

През октомври 2018 година посетителите в зоната край Чернобил са 9083. Тази година техният брой е повече от 17 хил. Компанията, която организира туристически обиколки из Чернобил - Solo East, отбелязва 45% ръст. Но нейният собственик не е доволен.

Повечето посетители започват да се струпват на мястото заради хитовия сериал на HBO “Чернобил“.

"Той не направи нищо хубаво. Ситуацията е ужасяваща“, казва Сергий Иванчук. Той развежда туристи в зоната от 19 години и е убеден, че ще продължи, но не за да покаже телевизионната измислица, а истинската трагедия на това място. Иванчук дори е ужасен от намеренията на украинският президент Володимир Зеленски да превърне "Чернобил“ в  "рай за туристите“.

Графити, "любовни катинари“... вандализъм и смърт

Това, което най-много тревожи мъжа, е вандализмът, който унищожава Припят заради бума на невъзпитани туристи. Навсякъде накъдето се обърнете има рисунки на пениси. Дори традицията влюбените да "заключват“ любовта си с катинари е стигнала до Чернобил.

Край "Дъга“, радарът, който е имал задача да засече снаряд, насочен към централата, има каравана, която продава сувенири за долар. А ръждясващият скелет е отнел живота на поне един турист, който се е опитал да се покатери върху него.

Иванчук не може да понесе, че туристическите компании трупат пари, продавайки магнити и тениски с различни картинки. Някои от тях са на радиоактивни вълци със светещи очи.

"Трагедията, която е отнела живота на хиляди, трябва да бъде третирана с респект. Никой не би си помислил да направи магнит с газова камера и да го продава на входа на Аушвиц“, категоричен е той.

Туристите се редят на опашки, за да посетят и да се снимат на "Мостът на смъртта", който се появява в трогателна сцена в сериала. Твърди се, че много от умрелите от лъчева болест са били именно там, гледайки горящата централа. По-късно става ясно, че няма доказателства за това. Посетителите също така твърдят, че дупките по сградите са от куршумите на украинската армия, но всъщност са в резултат на тежките зими и естественият разпад.

Война между гидове и "преследвачи“

Повечето туристи значат повече групи, които да се разхождат в Припят. А те пречат на така наречените "преследвачи“ - хора, които са влезли нелегално в зоната около Чернобил, често лагеруват в Припят и сами разглеждат околността. Войната между тях и гидовете вече става сериозна. Един работник вече е бил нападнат от нелегален посетител.

"Преследвачите“ често са обвинявани за щетите, които са нанесени на Чернобил. А това ги вбесява. След като те са там нелегално, са лесна мишена за подобни обвинения.

"Чернобил е като дом за нас, място, на което можем да релаксираме, да останем насаме с мислите си, да си играем на партизани, да се наслаждаваме на постапокалиптичната атмосфера. Ние сме "преследвачи“, не вандали“, обяснява един от тях пред The Guardian.

По-лошо от вандализма е... липсата на респект

Феновете на сериала влизат в контролната зала, за да разиграят ужасяващият момент, в който трагедията се е случила. И това също е организирано от туроператорите. На посетителите се дават същите бели престилки и шапки като тези в сериала. Те разиграват фаталната сцена, повтаряйки любимата си фраза  Not great, not terrible (Не е страхотно, не е ужасно). Това е перфектното описание и за снимката, която по-късно туристите ще качат в Instagram.

Въпреки че вратите на контролните зали са отворени отдавна за посетителите, реактор номер 4, където се случва бедствието, е абсолютно забранена зона. Ала от октомври туристите са допуснати в близост до него, въпреки че нивата на радиацията са 40 хил. пъти по-високи от нормалните.

Разбира се, посетителите трябва да носят защитни костюми и стоят там най-много пет минути, след това преминават през проверка. Кой не би публикувал това в Instagram?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase