Снимка: Instagram

Композиция, пресъздаваща библейската сцена от раждането на Исус, на бетонна стена, пронизана от снаряд. Това е най-новата творба на "уличния" художник Банкси и тя бе представена в изпълнения със символи град Витлеем на окупирания Западен бряг дни преди Коледа, предаде Франс прес.

Британският майстор на графити, чиято самоличност остава забулена в пълна тайна, не присъства и на вернисажа в петък. Произведението се нарича "Белегът от Витлеем" (Scar of Bethlehem). Изложено е във фоайето на хотела "Уолид Оф", отворен от Банкси през 2017 г. в палестинския град, от чиито стаи се открива гледка към стената, издигната от Израел и навлизаща в Западния бряг.

Парчета от стена, изпъстрени с призиви за мир и любов, служат за фон на инсталация, изобразяваща Рождество Христово, върху масичка, пред която са струпани дарове. Процепът в стената - дупка от снаряд, напомня звезда, изгряла над Мария, Йосиф и Исус в яслата, край която се виждат магаре и крава.

Според Уисам Салсаа, директор на хотела, "Белегът от Витлеем" символизира един "белег на срама".

"Стената е символ на срама за всички, подкрепящи онова, което се случва на земята ни, за всички, подкрепящи незаконната окупация" на Западния бряг от Израел, започнала през 1967 година, казва той.

Конфликтите, стената и палестинските територии отдавна са източник на вдъхновение за Банкси, прочул се с творби из публичното пространство, изпълнени в техниката пошоар. С новото си произведение той допринася по свой начин за коледните празненства идната седмица във Витлеем, където е роден Исус според християнската традиция, отбелязва АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase