Снимка: архив, Reuters

Италианските власти арестуваха 334 членове и сътрудници на калабрийската мафия Ндрангета в страната и чужбина. 

Задържани са хора от клановете Манкузо и Лимбади на Ндрангетa в Калабрия, България, Германия и Швейцария. Това стана по заповед на Никола Гратери, шеф на прокуратурата „Антимафия” в град Катандзаро. 260 от обвиняемите се намират в затвора, а другите са под домашен арест. Още 82 души се разследват, така че цялото разследване обхваща общо 416 души. Запорирано е имущество за 15 млн.евро, съобщи „24 часа“, като се позовава на медии на Апенините..

Сред арестуваните са и бившият депутат от „Форца Италия” Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа, собственици на местни фирми от строителството и ресторантьорския бизнес и др.

В разследването на властите под наименованието „Ринашита-Скот” е замесен и известният като патриарх Луиджи Манкузо, който още от 90-те години на миналия век е оторизиран да говори от името на „елита” на калабрийските мафиотски кланове.

Още по темата

„Това е сериозно, конкретно и аргументирано разследване, по което работя още от встъпването си в длъжност в Катандзаро”, каза пред медиите прокурорът Гратери. 

Обвиненията срещу всички тях варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др. Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници. Над 5 млн.листа хартия, принтирани по мотиви за сигурност на различни места от тези на арестите, са били транспортирани с бронирани камиони, за да бъдат връчени на обвиняемите.

Все още не се уточнява каква точно е българската следа в разследването срещу Ндрангета.

Само преди дни обаче италиански медии съобщиха за плануван трафик на отпадъци към България от страна на Ндрангета. Той трябвало да мине през област Умбрия. Това трябвало да стане чрез фирма за отпадъци в Умбрия, чрез която да се изнасят „отпадъци от всякакъв вид, вкл. и опасни”, към България.

Според прокурора от „Антимафия” Никола Гратери това бил планът, замислен от двама босове от Ндрангета, които сега са арестувани. За този план станало ясно от подслушани телефонни разговори от 18 януари 2018 г. между Джузепе Пино Бенинказа и Паскуале Никола Профити. Те били смятани за босове на нелегалната организация, оперираща между Калабрия и Умбрия.

Ето какво казал Паскуале, според публикуваните във в.”Кориере ди Умбрия” засечени разговори : „Ти намери ми някаква фирмичка тук за събиране на боклуци, ще я вземем, в смисъл, че ще влезем в нея ние...имаме излаз в България...Всякакъв вид, отпадъците не заминават, има документи, дават ни парите, можем да си направим хубав бизнес”.

Пино отговаря: „Не е лесно, не е нещо лесно”, а Паскуале допълва:„Ти ми намери нещо, защото има нужда, защото в Италия не знаят къде да ги дянат”. Според прокуратурата става ясно, че съществува план на Ндрангета да се интегрира в нов сектор от претопяването на отпадъците.

Според в.”Гадзета дел Суд” връзката България-Калабрия за нелегален трафик на отпадъци била разследвана от властите в Катандзаро и Реджо Калабрия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase